Türkiye ile beraber birçok ülkede hem haklarını savunma yolunda direnenleri anmak hem de bu önemli günün anısını yaşatmak için resmi tatil ilan edilen emek ve dayanışma günüdür. Bu önemli günün başlangıç hikayesi Amerika Birleşik Devletleri’nde işçilerin hak arayışına dayanıyor.
1 Mayıs, 1886 yılında Avustralya’da bulunan Melbourne şehrinde binlerce işçinin eylem yapması ile ortaya çıkmıştır.
1886 yılının ilkbaharında başta tekstil olmak üzere birçok sektörün merkezi olan Chicago’da işçiler eylem yapmak istediler. Binlerce işçi, günde on iki saat ve haftada altı gün olarak çok ağır koşullarda çalışıyordu. Buna dur demek isteyen işçiler, bu uzun çalışma saatinin sekiz saate düşürülmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için greve gitme kararı aldı. Grevin ardından polislerin müdahale etmesi ile birlikte sokaklar da hareketlilik olmaya başladı. Gerginlik zapt edilemez bir boyuta tırmandı. Gösteriler genellikle Chicago’da bulunan “Hay market” meydanında yapılırdı. Gösterirler ilk gün sakindi fakat birkaç gün içerisinde yani 4 Mayıs da bu meydan kan gölüne döndü. Bu olay “ Kanlı Hay Market” olayı olarak akıllara kazındı.
4 Mayıs günü polislerin bulunduğu yerde bomba patladı. Altı polis hayatını kaybetti. Bunun üzerine güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu onlarca kişi öldü. Olaylardan sorumlu tutulan dört işçi lideri idam edildi. Yüzlerce işçi tutuklandı. 1889’da Paris’te ikinci enternasyonal toplandı ve işçilerin anısına Chicago’da eylemlerin başladığı gün olan bir mayısı “Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” ilan etti. Amerika Birleşik Devletleri ise yıllarca yaşanan olaylarla ilgili iç hesaplaşmasını tamamlayamadı.
Yaşanan bu acı olay, onlarca yıl Amerika Birleşik Devletlerinde polislerin öldürülmesi olarak akılda kaldı. Hayatını kaybeden polisler için bir anıt dikildi. Bu anıt 1969 yılında bombalı bir saldırı sonucu tamamen yerle bir oldu.
Olayın ardından yaklaşık yüz yirmi yıl geçtikten sonra yani 2004 yılında hayatını kaybeden kişiler ve o günkü direnişi temsilen meydana işçilerin anıtı dikildi. Amerika Birleşik Devletleri, olayın üzerinden yüz otuz altı yıl geçse de 1 Mayıs’ı İşçi bayramı olarak kabul etmedi. Ülkede emekli günü olarak ilan edilen bu gün 1 Mayıs yerine Eylül’ün ilk Pazartesi günü kutlanıyor. Genelde tatil ve eğlence günü olarak değerlendiriliyor.
Türkiye’de ise ilk defa Cumhuriyet ile birlikte 1923 yılında remi tatil ilan edilmiştir. Uğruna nice canlar verilen bu önemli gün 1923 yılından itibaren ülkemizde gururla anılmaktadır.