2 Yaş Sendromu

Sinem Erusta 376 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

2 Yaş Sendromu Nedir?

2 yaş sendromu genellikle 18 ay civarında başlar ve çocuk 3-3.5 yaş civarına gelene kadar devam eder. 2 yaş sendromu, bebeklikten çocukluğa geçiş sırasında karşılaşılan, bir takım sorunların yaşandığı özel bir dönemdir.

Normal gelişim verelerinden biri olan 2 yaş sendromu, çocukların bebeklik döneminden çıkıp kendilerini birey olarak kabul ettirmeye çalışmaları ile karakterizdir. Bireyselleşmenin ilk adımı 18. ile 36. Aylar arasında gözlemlenir ve hem ebeveyniler hem de çocuklar için yorucu bir dönemdir. Dil gelişimi ve iletişim becerileri henüz tam olarak gelişmemiştir. Ergenlikten önceki ilk bireyselleşme süreci olan bu dönemde, inat, öfke nöbetleri, agresif tavır, her şeye hayır deme, bağırma ve istediğini elde edene kadar huzursuz davranma gibi davranışlar sıklıkla gözlemlenir. Bu dönem ebeveynlerin dikkatle yönetmesi gereken önemli bir dönemdir. Anne ve babalarının kontrolünden  çıkmaya çalışarak, kendi kişiliklerini ispat etmeye çalışan çocuklar, kendilerini tüm dünyaya kanıtlama çabası içindedir.

Çocuklarının saldırgan ve inatçı tavırları ile karşılaşan anne babalar ,çocuklarının şımardığını, gereksiz kapris yaptığını düşünerek öfkelenebilir .ancak gelişimini henüz tamamlamamış olan çocuklar bu dönemde öfkeli tutum karşısında daha da fazla inatlaşır, aile ile zıtlaşmayı sürdürür. Ebeveynlere hiç bitmeyecek gibi gelen bu dönem, tamamen geçici bir dönemdir.

2 Yaş Sendromu Ne Zaman Biter?

Genelde 18 ay civarında başlar ve çocuk 3-3.5 yaş civarına gelene kadar devam eder. Bu dönemde karşılaşılan başlıca sorunlar:

Belirtiler Nelerdir?

Çocuklarda 2 yaş sendromunda genellikle; aşırı bir inatlaşma, sebepsiz ağlama krizleri, tutturmalar, sinirlenince kendine ya da başkasına zarar verme, ısırma, vurma gibi bir takım davranışlar görülür. Hatta bunların büyük bir kısmı, daha önce ya hiç yoktur ya da çok azdır. Ancak bu dönemde birden artmaya başlar.

  • “Ben yapacağım” tutturmaları, isteklerinde ısrarcı olmak, söz dinlememek, istenilenin aksini yapmak, kıskançlık, titizlik, takıntılar ve utangaçlık,
  • İştah problemleri,
  • Uyku düzeninde bozukluklar, yatmak istememek,
  • Öfke nöbetleri; anne-baba- diğer çocuklara vurmak, ısırmak, kendine zarar vermek; kafasını vurmak, kendini yere fırlatmak, durmadan ağlamak,
  • Tuvalet sorunları.

2 Yaş Sendromu Yaşayan Çocuğa Nasıl Davranmak Gerekir?

Bu dönem çocuğun kendini ortaya koyduğu, her şeyin onun olmasını istediği, ısrarlı davrandığı bir dönemdir. Bu davranışlar ebeveynleri ne kadar yorsa ve yıpratsa da, bu geçici dönemi kabul etmek ve hazırlıklı olmak gerekir. Çocuğu bu dönemde asla uyumsuz, iyi yetiştirilmemiş, kötü huylu bir çocuk olarak tanımlamamak gerekir.

Çocuk gelişiminin bir parçası olan bu dönemde Her ebeveyninin  olaylar karşısındaki; algı ve tolerans düzeyi farklı olduğu için kimi ebeveyn bu dönemin sıkıntılarıyla daha kolay başa çıkabilirken, kimi ebeveyn daha fazla zorlanabilir. Zorlanan ailelerin, bir çocuk ruh sağlığı uzmanından yardım alması; bu dönemle, hem nasıl başa çıkacakları konusunda onları daha donanımlı hale getirir, hem de doğru olmayan bir çocuk yetiştirme tutumları varsa düzeltmelerine yardımcı olur.

2 Yaş Sendromu ile Mücadele Etme Yöntemleri

  1. Enerjisini boşaltın,
  2. Çocuğunuzu engellemeyin,
  3. Öfkesini ifade etmesine olanak tanıyın,
  4. Huzursuzluktan kaçının,
  5. Bir şeyi yapmaya zorlamayın,
  6. Sınırlarınızı belirleyin,
  7. ‘Hayır’ kelimesini kullanmakta seçici davranın,
  8. Kendisine zarar vermesine izin vermeyin,
  9. Kendinize de zaman ayırın,
  10. Çocuğunuza istediği şekilde kendisini ifade edebileceğini ama otorite ve kontrolün sizde olduğunu hissettirin.
Bu İçeriği Paylaş
Yazan Sinem Erusta
Bağlantılar:
Uzman Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version