9 Maddede Dünyanın Bazı Şehirlerinin Lakapları

Birgül Karagöz 414 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Lakap deyince ilk aklımıza kişilere lakap verilmesi gelir. Artık şehirlere de lakap takılmakta ve bu sıfatlar o şehrin kimliğini ve farklılığını bile ortaya koymaktadır. Ülkemizde de buna örnek şehirler olduğu gibi, dünya üzerinde de verilen sıfatları taşıyan şehirlerde vardır. Türkiye’de “Yedi Tepeli Şehir” dediğimizde aklımıza ülkemizin nadide şehirlerden biri olan İstanbul’un aklımıza gelmesi gibidir.

Öyleyse, hadi gelin, bir dünya turuna çıkmaya ve dünya üzerinde lakapları alan şehirlerin bu sıfatların nedenini bulmaya. Birçok ülkenin, lakap taşıyan şehirleri olsa da ben bunlardan sadece dokuz tanesini paylaşmak ve sizleri güzel bir tura çıkarmak istedim. Bir öncelik gözetmeksizin dokuz güzel şehrin, kendilerini tanımlayan lakaplarına göz atmaya başlayalım:

  1. Dünyanın Annesi (Umm al-Dunya): KAHİRE

Mısır’ın başkenti olan Kahire, dünyanın önemli metropol şehirlerinden biridir diyebiliriz.

Kahire kelime anlamıyla, mağlup olmayan, yenen, üstün gelen anlamındadır. Bin yılı aşkın bir tarihe ve coğrafi öneme sahip olan Kahire, nice uygarlıklara da ev sahipliği yapmış, bünyesinde bu medeniyetleri ağırlamıştır. Roma’dan, Eyyubilere, Osmanlılara kadar birçok uygarlığı kucaklamış ve bu medeniyetlerin eserlerini bağrında taşır olmuştur; Piramitler başta olmak üzere saraylar, camiler, köprüler vs.

Kahire bu özellikleriyle ve farklı uygarlıkların buluşma noktası olması sebebiyle “Dünyanın Annesi” olma sıfatını taşımasının haklı gururunu yaşamaktadır.

  1. Tuna’nın İncisi: BUDAPEŞTE

Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte’dir. Budapeşte şehri adını, Tuna Nehri’nin iki yakasında olan “Peşte” ve “Buda” şehirlerinin birleşmesiyle almış ve bu iki şehirle “Tuna’nın İncisi” lakabını taşımasına sebep olmuştur.

  1. En Mutlu, En Sakin Şehir (La Serenisima): VENEDİK

İtalya’nın görselliğiyle romantizm kokan, huzurlu ve sakin atmosferiyle insanlarda mutluluk uyandıran şehirdir, Venedik. İtalyancada “en mutlu, sakin yer” anlamına gelen “La Serenisima” tanımı da bu şehre çok da yakışmaktadır. Şehrin bir dizi küçük ada ve kanallarla dolu olması da şehrin romantik görseline ve huzurlu atmosferine katkısı çoktur, hiç şüphesiz.

  1. Kuzey’in Venedik’i: AMSTERDAM

Hollanda’nın başkenti olan Amsterdam’ın lakaplarından birisi de,” Kuzey’in Venedik’idir. Diğer sıfatlarından biri de “Özgürlükler Şehri” olarak bilinmektedir. Venedik’e benzerliğiyle dikkat çeken bu şehir de, 70’den fazla adası, 1000’den fazla köprünün bulunması Amsterdam’a; Venedik’teki kanalları anımsatmakta ve bu lakap Amsterdam’a çok da yakışmaktadır.

  1. Işıklar Şehri: PARİS

Paris, âşıklar şehri, romantizmin şehri, sanatın şehri olarak da bilinir. Elektrik sistemiyle aydınlatılan ilk şehirlerden olan Paris’e, “Işıklar Şehri” lakabı ise bu şehir de ışıl ışıl parlamaktadır.

  1. 100 Kuleli Şehir: PRAG

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olan Prag, Ortaçağ mimarisinin en güzel örneklerinin görüldüğü, kuleleriyle masalsı bir atmosferin insanları büyülediği bir şehirdir. Bu kuleler şehrin kimliğine ve atmosferine nüfuz etmiş, Prag’a “100 kuleli şehir” lakabı bu güzel şehre çok yakışmıştır.

  1. Zambaklar Şehri: FLORANSA

Toscana bölgesinin başkenti, İtalya ve Avrupa’nın en önemli ticaret merkezlerindendir. İtalyancada çiçek anlamına gelen “Firenze” olarak anılan Floransa’nın simgesi zambaktır. Bu nedenle, bir çok yapılarında da zambak figürünü kullanıldığı bilinmektedir.

  1. Aslanlı şehir: SİNGAPUR

Singapur şehri adını, prensleri aslanın heybetinden ve gücünden öyle etkilenmiştir ki, aslanın bu adaya şans ve güç getirdiğine inanılır. Malay dilinde “Aslan” anlamına gelen “Singa” ile şehir anlamına gelen “pura” kelimelerinin birleşimi olan “Singapura” yani “Aslan Şehir” adını almıştır.

  1. Baharat Şehri: BOMBAY

Mumbai (eski adıyla Bombay), Hindistan’ın en büyük şehirlerinden biri olmasının yanı sıra “Baharat Şehri” lakabının da sahibidir. Tarihi boyunca baharat ticaretinin merkezi konumunda olması Bombay’a bu tanımın verilmesindeki nedendir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar & Şair
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version