Bu ay konumuz, saç dökülmesi ile ilgili…
İnsanlar her ne kadar “önemli olan dış görünüş değil, kalp güzelliği” dese de maalesef ki çağımızda artık böyle olmadığını görmekteyiz. Dış görünüşün gün geçtikçe önem kazanması, saçlarımıza daha çok bakım yapmamıza, önem vermemize bir etken oldu.
Saç dökülmesi saçların en büyük problemlerinden biridir. Peki saç dökülmesi neden olur, saç dökülmesine ne iyi gelir, genetik etkili mi? Gelin birlikte bunlara bakalım.
Saçlarımızın yapısına göre günde 100 tele kadar dökülme yapması normal sayılıyorken 100 telin üstüne çıkması uzmanlar tarafından normal kabul edilmez.
100 telin üzerinde dökülme görüldüğünde bir çok hastalık ya da faktörler düşünülebilir.
SAÇ DÖKÜLMESİ NEDENLERİ NELERDİR?
Saç dökülmesine bir çok hastalık, vitamin eksiklikleri, dış etkenler sebep olur. Hatta araştırmalara göre psikolojik faktörlerin bile etkili olduğu görülmüştür.
Tiroid sorunları, sedef hastalıkları, sifiliz ve polikistik over hastalıkların saç dökülmesinde en sık görülen nedenlerden olmasıyla birlikte araştırmaları devam eden daha pek çok hastalık var. Eminim ki zamanla daha bir çoğu bu listeye eklenecek.
Dış etkenlere gelirsek, saça sürekli olarak boya yapılması, fön suları kullanılması, uyguladığımız işlemler ve saçın yapısına uyguladığımız kimyasallar…
B12, D vitamini, folik asit eksiklikleri de saç dökülmesi yapan etkili unsurlardandır.
SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Öncelikle gün içinde saçlarınızın dökülmesinin kaç tel olduğunu, duştan çıkınca ne kadar döküldüğünü, uyandığınızda yastığınızda ne kadar saç olduğunu ve saç köklerinizde açılma var mı bunları takip etmeniz gerekir. Sonrasında kan değerlerinizi kontrol ettirmeniz ve bu saç dökülmesinin vitamin eksikliği mi, hormonsal bir problem mi, psikolojik bir sorun mu ya da kullanılan ürünlerle mi ilgili bunun ayrımına varılması gerekir.
Kan değerleriniz eğer ki normal çıkmaz da bir hastalığı işaret ederse uzman doktorların verdiği tedaviyle hastalığınız tedavi edilirken saç dökülmenizde de azalmaya başlayacaktır.
Kan değerleriniz normal çıkarsa diğer iki seçeneğe bakmanız gerekecek. Öncelikle “psikolojim nasıl?” diye kendinize sorarak başlayabilirsiniz. Mesela, sizi üzen bir şey, stres ya da hayatınızı zora sokan durumlar var mı? Bunları düşünmekle başlayın. Eğer ki bu konuda endişe duyuyorsanız, uzman bir psikolog ya da psikiyatri doktoruyla görüşmeniz naçizane tavsiyem olacak size.
Hepsini hallettikten sonra gelelim son seçeneğe… Son seçenek de kullandığınız kimyasal ürünleri bırakmakla başlıyor.
Peki bunların çözümü bulunduğunda saç dökülmesi durup saç çıkar mı soruna da cevabımızı şöyle verelim. Saç dökülmesi durur, ama saç çıkar mı kısmında takviye ek olarak biotin kullanımı, kolajen kullanımı ve dışarıdan saç derisine uygulayacağımız PRP ve mezoterapi gibi uygulamalarla saç çıkımı hızlandırılır ve bu uygulamalar deriyi besleyerek saç çıkmasını sağlar.
PRP ve mezoterapi ile ilgili bilgi almak isterseniz bundan önceki yazımı okuyabilirsiniz.
Unutmayın ki, bütün her şey sizde başlar. Siz tedavi olmak istemezseniz, “saçlarım böyle güzel ve çok fazla dökülmüyor, normal bu kadar” derseniz gün geçtikçe saç dökülmeniz artar ve önüne geçilmeyen saç kayıpları olmaya başlar bu da sizi hem fiziksel, hem de psikolojik etkiler.
Son cümlelerimde konu dışına çıkarak bu ayki yazımı okuduğum bir kitapta geçen şu sözlerle bitirmek istiyorum.
‘‘Kendini bilmekte kendini sevmekle başlar. Kendimizi sevemiyoruz o yüzden tüm isyanlar, öfke ve kin. Önce insan kendini sevmeli, kendine sarılmalı ondan sonra zaten peşi sıra her şey gelişecektir. İşte o an emanetin hakiki sevgi olduğu hatırlanacaktır.’’ (Kevser Yeşiltaş / Arif için Din Yoktur)