Kilo Almanızın Bir Zararı Var mı?
Kilo alma diyetlerine başlamadan önce bir endokrinoloji uzmanına giderek kan tahlili yaptırmanız gerekmektedir. Doktor kontrolünden sonra kilo almanıza engel olacak herhangi bir hastalığın olup olmadığına bakılır ve size uygun bir diyet hazırlanır. Bu doğrultuda sağlıklı bir şekilde diyet yapılırsa herhangi bir zararı olmayacaktır.
Kahvaltı Yapmayı Unutmayın
Kilo almakta zorluk çeken insanların geneli sabah kahvaltılarını atlamaktadır. Bu bireyler gün içerisinde enerji alımlarını kısıtladıkları için istedikleri sonucu elde edemeyebilirler. Yani kilo almak istiyorsanız iyi bir kahvaltı şart! Kahvaltıda yumurta, protein içeriği yüksek peynir, karbonhidrat bakımından zengin patates, aynı zamanda sebzelerle güzel bir öğün oluşturabilirsiniz. Ekmek üzerine süreceğiniz tahin-pekmez karışımı, bal, fıstık ezmesi gibi besinler kilo almanız için gereken enerjiyi sağlayacaktır.
Sık Sık Beslenin
Kilo almak isteyen insanların gün içerisinde aldıkları enerji harcadıkları enerjiden fazla olmalıdır. Bu yüzden normalde beslendiklerinden daha sık beslenmeleri gerekmektedir. İki-üç saat ara ile beş veya altı öğün olacak şekilde ayarlanabilir. Az ve sık yemek yemek mide hacminizi yavaş yavaş büyütecektir, ilerleyen süreçte diyete uyumunuzu arttıracaktır.
Ana Öğünlere Sıvılar ile Başlamayın
Ana öğünlerde çorba, yoğurt veya içecekleri en son tüketmeye çalışın. Bu besinler midenizi dolduracak ve daha az besin alımına neden olacaktır. Salata tüketmek istiyorsanız zenginleştirerek tüketilmelidir. Örneğin bulgur, ceviz, tahin ve susam gibi yiyeceklere yer verebilirsiniz.
Yükte Hafif Kaloride Yüksek Besinler Tüketin
Kilo alma sürecinizde hacimce küçük ancak yüksek miktarda enerji veren yiyeceklerden faydalanmamız çok önemli. Kuru üzüm, kuru incir, badem, fıstık, fındık gibi kuru meyve ve yağlı tohumlar tüketerek günlük almanız gereken kaloriyi arttırabilirsiniz. Bu ürünlerle evde tatlı veya barlar yapabilirsiniz.
Ara Öğünlerinizi Unutmayın
Sadece ana öğünleri yaparak kalori açığı yakalamak mümkün değildir ve bu yüzden diyete mutlaka ara öğünler eklenmelidir. Ara öğünlerde kuruyemişler, sütlü tatlılar, dondurmalar, meyveli veya çikolatalı kurabiyeler tercih edilebilir. Kahve tercih edecekseniz sütlü kahvelerden, çikolata tercih edecekseniz de kakao oranı yüksek olan bitter çikolataları tüketmenizde fayda var. Akşam öğününüzden sonraki ara öğününüzde meyve üzerine bal ve ceviz veya fındık parçalarıyla sağlıklı alternatifler oluşturabilirsiniz.
Yemeklerin Yanında Su Yerine Kalorili İçecekler Tüketin
Öğün öncesinde su içmek midede doluluk ve doygunluk hislerine sebep olur. Bu nedenle su tüketimi yemek yemeden en az yarım saat önce olmalıdır. Yemekle birlikte ayran, meyve suyu gibi size enerji sağlayacak içecekler de yemek sonunda tüketilmelidir.
Sağlıklı günler dileriz.