Bilgisayar programlama hakkında oldukça fazla tartışılan bir tabirdir, ancak aslında sadece çok az kişi bunun sonuçlarını anlıyor. Bilgisayar bilimi alanında olmayan kişiler için bilgisayar programlama sürecini anlamak zordur. Bilgisayar programlama bir kod veya dil kullanır: bu dil, bir program olarak işlendikten sonra farklı anlamlara çevrilebilecek birkaç kod satırına yerleştirilebilir. Örneğin, vergilerinizi hesaplamak için kullandığınız yazılım veya basit web sayfanızı oluşturmak için kullandığınız yazılımların tümü, becerikli bilgisayar programlamanın ürünleridir. Bu yazılım programlarının arkasında scriptler ve kodlar vardır ve bu scriptler ve kodlar farklı anlamlara gelebilir.
Birçok farklı programlama dili için bir işlev önemli olabilir ve bu nedenle yazılım ve bilgisayar programlamaya ilgi duyan biri için öğrenmesi gereken anahtar bir kavram olabilir. Bir fonksiyon ayrıca bir alt program, prosedür veya alt sorgu olarak da adlandırılabilir. Bir fonksiyon nasıl önemlidir? Örneğin, bir şirket veya kurumun birçok farklı programdan oluşan bir kütüphanesi varsa, bu programlar milyonlarca satırlık bir kaynak kodundan oluşabilir. Zaman ve mekan yararına, belirli bir kaynak kodunun birçok farklı yerde kopyalanmasını önlemek istersiniz.
Kopyalama neden bu kadar istenmiyor? Bir kaynak kodu birçok farklı yerde çoğaltılıyorsa, gereksiz yere kopyalanıyor demektir ve işler ters gittiğinde programcı ve sorun giderici için cehennem anlamına gelebilir. Kaynak kodu gerçekten hatalıysa, programcının veya sorun gidericinin kodu göründüğü tüm farklı yerlerde düzeltmesi gerekecektir. Programın daha hızlı çalışmasını veya daha fazla işlem gerçekleştirmesini sağlamak için kaynak kodunun güncellenmesi veya iyileştirilmesi gerekiyorsa, kaynak kodun göründüğü her yerde değiştirilmesi, iyileştirilmesi ve güncellenmesi gerekir. Kaynak kodunun kaldırılması ve yeni bir kaynak koduyla değiştirilmesi gerekiyorsa, silinmesi ve göründüğü her yerde yeni kodla değiştirilmesi gerekir.
Bu gerçekten zaman alıcıdır ve yapılması gereken insan müdahalesi nedeniyle daha fazla hataya yol açabilir. Öte yandan, farklı programların tümünü idare edecek şekilde oluşturulmuş işlevler varsa, hatalar olması durumunda veya kaynak kodunun güncellenmesi, değiştirilmesi, iyileştirilmesi veya değiştirilmesi gerekiyorsa yalnızca bir veya birkaç değişikliğin yapılması gerekir. İşlevi bir şemsiye gibi düşünebilirsiniz: altındaki birçok farklı programın tümünü kapsar, böylece her programı ayrı ayrı ele almanıza gerek kalmaz.
İşlev olarak hizmet veren tek bir kaynak koduna sahip olmak, aynı kaynak kodunu kullanmaya devam eden yeni bir program tanıtmanız gerektiğinde de avantajlıdır. Kaynak kodu zaten genel bir işlev veya alt program olarak mevcut olduğundan, kaynak kodunu yeni programa eklemeniz gerekmez. Yeni programın kaynak kodun kendisi ile etkileşim kurmasının bir yolunu bulmanız yeterlidir.
Bunlar bilgisayar programlamadaki işlevler hakkında bilmeniz gereken yalnızca birkaç gerçektir. Daha fazla bilgi için en yeni bilgisayar programlarını, farklı programların bazı şemsiye veya genel komut dosyalarını kullanarak birbirleriyle nasıl etkileşime girebileceğini ve işlevleri kullanırken farklı programların nasıl geliştirilebileceğini okuyun.