Nisan ayına girilmesi birlikte bahar dönemi yaşamadan ani sıcaklık artışları ile yaz aylarına erken bir giriş yapıldı. Her yıl gazete başlıkları bu aylar için yangınların çıkabileceğine atıfta bulunurlar. Bu noktada özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesinde beklenen orman yangınları için tedbir ve uyarı niteliğindedir. Ancak gözden kaçan husus son yaşanan vahim yangından da anlaşılacağı gibi fabrika ve işletme yangınlarının tekrar edecek olmasıdır. Resme büyük odaklı olarak bakmalıyız. Aşağıdaki verileri İstanbul bazlı incelediğimizde;
Türkiye’nin en büyük sanayi, ticaret, ulaşım, reklam ve iktisadi kuruluşları İstanbul’dadır. Türkiye’nin en büyük 100 sanayi kuruluşunun 42’si ve en büyük 500 kuruluşun 250’si İstanbul’dadır. 1952’de kurulan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye’nin en büyük Sanayi Odasıdır. 40 meslek grubundan 18.000 ‘e yakın üyesi vardır. Türkiye’nin en eski kuruluşlarından olan ve 1882’de kurulan İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) üye sayısı 400.000’i aşmıştır. İlimizdeki Organize Sanayi Bölgeleri 8 adet olup 30.000’e yakın işletme ve 380.000’e yakın çalışan bulunmaktadır. (Kaynak: sanayi.gov.tr)
Risk faktörünün ne kadar büyük olduğunu gözler önüne sermektedir. Sanayileşmenin yoğun olduğu Marmara bölgesinin geneli işletme kayıplarının üst seviyeye çıkacağı noktalardır. Yukarıda veriler genel olmakta birlikte sektörel ayrımlar yapıldığı takdirde her bir işletme yangın yükü olarak ciddi potansiyele sahiptir. Alınması gereken önlemleri daha önceden belirtmiştim. Bu yazıda önlem alınmazsa karşılaşılacak birkaç kötü durumları tekrar etmek isterim.
Isı yayılımları işletmenin fiziki yapısına göre değişkenlik göstereceği bilinmelidir. İşletmelerin yangın yükü ısıl yayılma ile birlikte önlem ve tedbir olmayan yerlerde bütününü saracağı unutulmamalıdır.
Kimyasal ve endüstriyel işletmelerin yangın anında göreceği en büyük risk radyal ısı yayılması ve taşınmasıdır.
Tüm işletmeler için sıcak kaynaklı noktalar tehlike boyutlarının hata limitlerin üst seviyesine çıkmasına sebebiyet verecektir. Trafo patlamaları, pano yangınları, aşırı jeneratör ısınmaları, kimyasal sıvı yayılmaları çok büyük felaketlere yol açar.
Yangın önlem boyutu sadece organize sanayi itfaiyelerinin gayreti ile aşılamaz. Çözüm önerimi tekrar ediyorum. Acil Durum Sistemi kurulmalıdır. YATIRIM-İŞLETİM-DEĞERLENDİRME-EĞİTİM.
Unutmayın ki çok yakın tarihlerde haberlerde yine fabrika ve işletme yangınları göreceksiniz. Can kayıplarının olmaması dileğiyle…