Depresyon, en az iki hafta süren, duygusal, zihinsel ve bedensel bazı belirtilerle kendisini gösteren, ciddi ama tedavi edilebilir duygu durumu çökmesi durumudur. Bu durumda kişi, zamanla içe kapanık olmaya başlamaktadır. Kafasında, sürekli kötü düşünceler dolaşmakta ve buna bağlı olarak da karamsar bir ruh hali içeresinde yaşamaktadır. Kayıplar, üzüntüler, normal seyrinde giden hayat düzeninde ki dalgalanmalar ya da geçmiş de yaşanan travmalar depresif ruh halinin yaşanmasında tetikleyici faktörler arasında bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, beyinde ki bir takım organik bozulmalar da depresyonun diğer tetikleyicileri arasında yer almaktadır.
İlgi ve istek kaybı yaşamanız, eskiden zevk aldığınız aktiviteleri yapmak istemeyişiniz, uyku sıkıntıları yaşamanız, değersizlik ve suçluluk duyguları, huzursuzluk, kararsızlık gibi bir çok negatif duygu durumlarını bir arada yaşıyor olmanız, depresyonda olabileceğinizi aklınıza getirebilecek bir takım etkenlerdir. Depresyonun tekrarlayıcı bir hastalık olduğunu da unutmamak gerekir.
Tedavide, ilaç tedavisi hastalığın seyri açısından çok önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü hastalığın önemli bir nedeni de beyindeki kimyasal dengenin bozulmasıdır ve öncelikli olarak bu kimyasal dengenin düzenlenmesi gerekmektedir. Daha sonrasında psikoterapi desteğiyle de kişi, hayatına daha kolay geri dönüş yapabilmektedir.
Depresif kişinin çevresine de bu süreç boyunca sorumluluklar düşmektedir. Tedavi konusunda destekleyici olmaları, alternatif tedavi yolları yerine alanında uzman kişilerden yardım almaları konusunda yardımcı olmaları, hasta yakınlarının bu süreçte yapması gerekenler arasındadır.
Depresyondan kurtulmak için neler yapabiliriz derseniz eğer;
- Düzenli yapacağınız spor, daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır,
- Beslenmenize dikkat edin,
- Gün ışığından fazlaca faydalanın,
- Düzenli ve verimli uyku bir diğer önemli faktör,
- Olumsuz düşüncelerinizin gerçekliğinden emin olun,
- Meditasyon yapın,
- Ve hayatın ne olursa olsun devam ettiğini unutmayın.