Ailelerin bir araya geldiği, sofraların özenle kurulduğu, kavurmaların, kebapların ve ikramların bol olduğu bu bayramda beslenme büyük bir yer tutuyor. Özellikle ilk gün etli yemekler yemek ve yoğun bir şekilde tatlı tüketmek birtakım sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Peki Kurban Bayramı’nda beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz?
Günün ilk öğünü olan kahvaltı biraz daha hafif ve dengeli bir şekilde geçirilmelidir. Gün içerisinde çok fazla et tüketimi olacağı için kahvaltıda bol yeşillikli bir tabak tercih etmenizde fayda var. Kabızlık problemini önlemek için bu sebzelerin üzerine 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağını da gezdirebilirsiniz.
Atıştırmalıklar ve ikramlar bazı durumlarda tehlike arz edebilir. Özelikle çok şerbetli, çok yağlı veya çok hamurlu tatlılar ve ikramlar kan şekerinizde ani dalgalanmalara neden olabilir. Tüketirken daha küçük porsiyonlar tercih ediniz ve mutlaka yanına mümkünse süt gibi protein kaynaklarını ekleyiniz.
Ziyaretler esnasında çay-kahve tüketimine de dikkat etmekte fayda var. Aşırı çay-kahve vücuttan su uzaklaştırır, böbrekleri yorar ve çarpıntıya neden olabilir. Gün içerisinde 2 fincandan fazla kahve, 5 çay bardağından fazla çay tüketmeyiniz. Mutlaka her çay-kahve tüketiminde yanında bir bardak su tercih ediniz.
Gelelim en önemli husus olan et tüketimine… Kesilen kurban eti hemen tüketilmemelidir. Çünkü et kesildikten 24 saat içinde rigor mortis yani ölüm katılığı denilen durum ortaya çıkar. Bu yüzden etleri dinlendirdikten sonra tüketmekte fayda var. Yine de et tüketmek istiyorsanız öncesinde bir kasaptan et alıp tüketmek daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Et ile yapılan yemekler kendi yağında pişirilmelidir. Ekstra yağ eklenmemelidir. Bunun yanı sıra pişirme işlemlerinde ızgara, haşlama veya fırında tercih edilebilir. Mangal yaparken de et ateşe çok yakın olduğunda birtakım kanserojen maddeler oluşmaktadır ve vitamin kayıpları yaşanmaktadır. Bu yüzden et ateşten 15 cm kadar uzakta olmalıdır ve iyi pişirilmelidir. Yapılan bu yemeklerin yanına muhakkak zeytinyağlı ve mevsim yeşillikleri ile yapılmış bir salata eklenmeyi unutmayınız.
Etin yanında tüketilecek içecek konusuna gelirsek de kola gibi şeker içeriği yüksek ve asitli içecekler tercih edilmemelidir. Mümkünse ayran veya şalgam gibi daha sağlıklı içecekler tercih edilebilir.
Kesilen etler muhakkak -18 derecede buzlukta saklamalıdır, buzluktan çıkarılan etler tekrar buzluğa konulmamalıdır. Dışarıda bırakarak et çözdürmek veya sıcak suda et bekletmek mikroorganizma riskini arttırarak zehirlenmelere neden olur. Bu yüzden çözdürme işlemleri buzluğun alt kısmında dolapta yapılmalıdır.