Merhaba değerli okurlar, hepinize hayırlı, sağlıklı ve daha nice bayramlar diliyorum.
Yazımın başlığından da anlayacağınız üzere malum bayram da yaklaşıyor. Değinmek istediğim bir konu var.
Bayramlarda en sık telaffuz edilen sözlerden biri; nerede o eski bayramlar…
Aslında bayramlar hep aynı. Önemi, uygulanış tarzı, takvimleri, hayatımızda edindikleri yer. Asıl değişen bayramların öznesi insanlar.
İnsanların gelenek ve göreneklere olan hassasiyetlerindeki değişiklik ve tutumlar. Daha önce var olan adetlerin her geçen zaman değerinin azalması ya da yok olması adetlerin eskimesinden değil insanların yenilenmesinden geçiyor.
Büyükleri olan hürmet küçüklere olan sevgi, misafirperverlikteki titizlik, insanı duygularımızın hat safhada oluşu bayramları yaşamlarımızda zirveye çıkarıyordu. İnsanoğlu ister istemez bu duygulara aç kaldığı için titizliğini korumaktaydı. Lakin günümüzün hiç durmadan değişen modernizasyonu ve insanın aç kaldığı bu duygulara modernliğe değişmesi.
Manevi iklimimizde derin ve manidar yerleri olan bayramların vefasızlık adı altında gün geçtikçe can çekişmesine neden oluyor.
Söylediklerimi eleştirmek ya da yorumlamak size kalmış. Tenkitinizi daha net ortaya koymak isterseniz örneklerimi bu bayramda gözlemleyerek daha bariz bir fikre ulaşmış olacaksınız.
Bayram namazından sonra bayramlaşmaya kalan kalabalıkla önceki senelerdekini karşılaştırın.
Evinize bayram süresince gelen misafirleri önceki senelerle kıyaslayın. Ya da telefonunuza gelen arama sayılarını da karşılaştırabilirsiniz. Ne kadar bir fark olduğunu açık bir biçimde göreceksiniz. İnsanlar arasında hızla düşüşe geçen bir iletişim kopukluğu, ön yargılarla bezenmiş sarmaşıkların bayramlarda bile canlılığını koruduğunu göreceksiniz.
Sonraki yazılarımda görüşmek ümidiyle, esen kalın…
Çok güzel bir yaraya parmak başmışsınız Kenan Bey maalesef ki her bayram aynı şeyi söylüyor ve nerede o eski bayramlar diyoruz… Kaleminize sağlık…
Çok teşekkür ederim Nursel hocam ☺️