Öncelikle bu konuyu yazarken tecrübe sahibi olduğumu bilmenizi isterim. İkinci kedi eve gelmeden bu konuda çokça araştırma yaptım. Bu konuda yaşanmışlığı olanlarla iletişime geçtim. Ve en önemlisi uzman görüşüne başvurdum. Yazıma başlamadan önce veteriner hekimimizin söylediği bir sözü söylemek istiyorum. ”Bugüne kadar ben alışmayanını görmedim.” Yani korkacak bir şey yok.
Evde bir kediniz var, ikinci bir kedi almak istiyorsunuz.Bende akşam saatlerine kadar çalıştığım ve kedim gece evde çok fazla yalnız kaldığı için ikinci bir kedi almıştım. Doğru adımları atarsanız ve sabırlı olursanız iki kedi birbirine daha çabuk ve kontrollü şekilde alışacaktır. Kediler rutine çabuk alışan, alanlarını korumak isteyen ve sosyallikten pek hoşlanmayan canlılardır. Bu nedenle yuva olarak benimsediği bir mekâna, yeni bir kedinin gelmesi, evde bulunan kedi tarafından tehdit olarak algılanacaktır. Kediniz, kendi türünden olan bu yabancı yüzünden strese girecek ve yuvasını korumaya yönelik agresif davranışlar sergileyecektir. Bu stresli durumda dengeyi sağlamak ve iki kediyi birbirine alıştırmak kedi sahiplerine düşer. Kediniz diğer kedinin varlığını hissetmeye başladığında kabarmaya başlayacak, tıslayacak. Diğer kedinin kokusunu alırsa, size dahi saldırgan davranışlar sergileyecektir. Çünkü bölgesi tehdit altında, sadece bölgesini korumak istiyor.
Alışma sürecinde yaşça küçük bir kedi sahiplenmeniz, süre anlamında avantajlı olabilir.
Kediler, vahşi ataları gibi (Minnoş olduğunu düşünseniz de soy ağacında aslanlar kaplanlar var. 🙂 birbirlerine üstünlüklerini göstererek kendilerini korumaya çalışırlar. Yani kediniz, ikinci kedinin kendisi için bir tehdit oluşturmadığından emin olmak için, ona üstünlük sağlamak isteyecektir. Eve gelen minik dostunuzun, evdeki kediden yaşça daha küçük olması iki kedinin birbirine alışması için avantajlı olabilir. Fakat ben küçük büyük kavramına çok takılmadım ve ortalama 1 ay gibi bir sürede alıştılar. (Birisi 2 birisi 1 yaşında)
Onları tanıştırırken acele etmeyin.
Ben ikinci kedim eve geldiğinde, diğerine göstermeden yatak odasına aldım.Tabi evde ki kedim sürekli kapı önünde tıslamalar filan, yaklaşık bir hafta sürdü. İkinci hafta odalarını değiştirdim. Birbirlerinin kokusuna alışsınlar diye fakat alışmamışlardı. Bir ay dolana kadar bekledim.
Tanıştırırken Taşıma Çantası Kullanmak güvenlik anlamında faydalı olacaktır.
Kedileri bir araya getirirken, yaklaşık 2 hafta dolduktan sonra oluyor bu. Yeni gelen kedimi taşıma çantası içinden çıkarmadan günlük 1 saat kadar diğerinin yanına getirdim. Ve davranışları gözlemledim. (Bu kısım oldukça sesli ve tehditkâr… Birisi bu mekan benim diyor diğeri de artık ben varım kabullen diyor.)
Ayrı Eşyalar Kullanmak çok önemli.
İki kediniz için ayrı kum, mama ve su kapları kullanın ve asla sonradan gelen kedinin, yerleşik kediye eşyayı kullanmasına izin vermeyin. Çünkü bu açıkça savaş demektir. Ev sahibi kediyi tetikleyerek saldırıya geçmesine neden olur. Yani iki wc, iki su kabı, iki mama kabı demek. 🙂
Kedileri birbirlerine alıştıklarını düşündüğümüzde bir araya getiriyoruz.
Bunu yaparken sizin evde olduğunuz saatleri seçin ve gözetiminiz altında olmasına özen gösterin. Ben akşam saatleri evde olduğum için, akşam saatlerinde bunu yaptım. Alıştılar. Artık ayrılmaz iki dost. Uzun yıllardır eğitimci olarak görev yapan biri olarak, okula alışma problemi yaşayan çocuklar için söylediğim bir söz vardır. ”Alışmamak gibi bir şansı yok.” Kedilerimizde bizlerin evlatları, önce siz inanmalısınız, siz inanır ve bunu empoze ederseniz, süreç çok daha kısa olacaktır. Bugünlük bu kadar. 🙂