Antisosyal Kişilik Bozukluğu
Yazılarımıza kişilik bozukluklarından devam ederken buraya uğramadan olmazdı. Bu kişilik bozukluğundan bahsederken aslında lisans eğitimim sırasında aldığım film terapi dersinde izlediğim “Kevin Hakkında Konuşmalıyız?” filmini örnek gösterebilirim. Sizlere de tavsiye edebilirim.
Antisosyal kişilikler topluma uyum sağlayamaz. Genel anlamda belirtileri arasında, yasal hükümlerden korkmama, tutuklanmaya neden olacak şiddetli ve tehlikeli eylemlere girişme, gündelik yaşamda sık sık yalana başvurma, çevresindeki insanlara lakap takma, kişisel çıkar ve zevk için başkalarını kandırma ya da dolandırma, dürtüsel davranışlar sergileme, sık sık kavga çıkarma, başkalarının hakkını gasp etme, sinirli ve saldırgan bir tutum sergileme, çevresinin ve kendisinin güvenliğini umursamama, sorumluluklarını yerine getirmeme ve bundan pişmanlık duymama, yaptığı haksızlıklara karşı kılıf uydurma ya da vicdan azabı çekmeme gibi durumlar yer alır. Birçok faktör neden olabilir, genetik, aile gibi faktörleri de olabilir. Terapiyi çok kabul etmezler, en çok tercih edilen tedavi yöntemi ilaçlı tedavidir. SSRI grubu antidepresanlar, lityum ve antikolvülzan gibi çeşitli ilaçlar tercih edilir. Bunun dışında ise psikoterapi de yapılabilir. Bilişsel Davranışçı Terapi, Psikodinamik Terapi en çok tercih edilen terapi yöntemleri olabilir.
Evet bir kişilik bozukluğunu daha konuştuk. Hepimizde bir tutam bu özelliklerden var korkmamız gereken bunlar hayatımızı ne kadar etkiliyor.
Kendinize iyi bakın. 🙂 Bir dahaki yazımıza kadar mutlu kalın. 🙂