Merhabalar sevgili okuyucularım. Bu ayki yazım Nlp (Neuro Linguistik Programming). Birçok adı olan Sinir dili ya da Duyu-dil programlama ya da Nöro dilbilimsel programlama olarak da ismini duyduğumuz Koçluk araçlarından da olan sadece Psikolojik olarak değil, kişisel gelişim için de çok yararlı olan bu yaklaşımı kalemim döndüğünce anlatacağım. Sihirli okumalar dilerim.
Öncelikle biraz her yaklaşımda olduğu gibi tarihini gözden geçirelim. Çok da geçmiş bir zaman da oluşmayan 1972 yılında Santa Cruz’daki Kalifornia Üniversitesinde okurken tanısan ve arkadaş olan iki kişi ile başlayan bir araç. Richard Bandler ve John Grinder. Grinder bir dil bilim asistanı o yıllarda, Bandler ise psikolojiye çok ilgi duysa da matematik okuyordu. Ve o sırada Gestalt uygulamalarının video kayıtlarını yazıya döken bir yayın evi sahibi arkadaşları vardı. Hatta bu yazılar “Eyewitness To Therapy” kitabının temellerini oluşturmuştur. Yayın evi sahibinin adı Bob Spitzer olup onun malikanesinde toplanıp günlerce kalıyorlardı. Bandler, John a Gestalt çalışmalarına katılmasını teklif etti ve malikanede uygulamalar grup çalışmaları yapılmaya devam ediliyordu. Ve Bandler pazartesi geceleri kendi çalışmalarını yapmaya ve gözlemleme başladı Hatta bir isim de verilmişti bu toplantılara: “Hızlandırılmış mucize”. Bandler Virgina Satır’in Kanada’da düzenlediği 1 aylık eğitim programının videolarını çekme işini aldı. Ve bu kayıtlarda esrarengiz kalıplar buldu. Bilinçsiz bir şekilde. Bandler 2 model oluşturmuş oldu birbirleriyle bütün ancak bir o kadar da zıt olan. Richard ve John daha sonra hipnoz eğitimleri aldılar. Ve böylece çok başarılı kişilerin modellemelerinin en üstün tarafları ile NLP oluştu.(Milyon Ericsson,Virginia Satır, Fritz Perls ve Gregory Bateson gibi zamanının en büyük terapistlerinin zihin süreç karışımı)
Peki nedir bu Nlp?
Bundan önce şu kısma bir bakalım.
- Neuro: Bütün davranışlar nörolojik bir sürecin sonucudur. Beyin ve duyguyu ifade eder. Yani 5 duyumuz ile anlayıp anlamlandirmamiz ile ilgilidir.
- Linguistik: Sinirsel süreçler dil ve iletişim sistemleri yoluyla modeller ve stratejiler halinde temsil edilir. Yani yaşam tecrubelerimizin dil aracılığı ile kodlanmasıdır.
- Programming: Programlama ise bir sistemin unsurları belirli sonuçlara ulaşmak için düzenlenir ve programlanır. Yani insan beyninin bir bilgisayar gibi çalıştığını ve yeni düzenlemeler ile istenilen değişimleri yapmayı anlatır.
Kişilerin kendi programlarını keşfetmelerini ve potansiyellerini en etkin şekilde kullanmayı sağlayan bir psikolojik terapi anlayışıdır. (Yine belirtelim, Koçlar terapi yapamazzz.) NLP bir alanda başarılı olmuş bireylerin tecrübelerini çözümlemesini sağlar. Zihinsel sağaltım artar ve potansiyel yükselir. Bu arada bilimsel olduğunun da tartışıldığını belirtmeliyim. Kısacası NLP kişinin seçimi ile otomatik olarak gerçekleşen algı, düşünme ve davranışları bilinçli olarak değiştirilmesidir. Bilinçsiz yapılan süreçleri bilinçli hale getirmektir en yalın haliyle.
Koçlar hangi görüşmelerde NLP uygularlar?
NLP, Klinik geçmişi olmayan müşterilere kişisel beceri ve yeteneklerin ortaya çıkarılmasında en çok kullanılan araçlardan biridir. Ortaya çıkan bu kişisel beceri ve yeteneklerin pekiştirilmesi ve davranışlara geçmesinde bilinçli hale getirilmesinde çok önemli bir yöntemdir. Basit ve etkili bu yöntem birçok Teknikler içerdiğinden (Sibernetik, Psikoloji, Filoloji ve Neroloji) Koçluk da dahil eğitim, sağlık, aile, yönetim, satış ve spor bilimlerinde de başarılı olarak kullanılır. İnsanın bireysel algılama anlama ve bununla birlikte verdiği tepkiler iletişim şekilleri ve davranış kalıpları belirlemede koçlar olarak NLP bizlere çözüm ve hedef buldurma süreçlerinde destek olan net çözümlü bir yöntem oluyor.
NLP’yi kimler uygular?
Nlp Practitioner ve Master Practitioner eğitimi almış sertifika sahipleri tarafından uygulanır. Koçlar olarak:
- Eğitim ve öğretim,
- Sağlıklı yaşam ve spor,
- İş hayatı,
- Kişisel gelişim,
- Siyaset,
- Hamilelik ve çocuk yetiştirme,
- Yaratıcılık ve Sanat ile ilgili Koçluk görüşmelerinde müşterilere (belirtelim danışan değil, hasta değil) NLP uyguluyoruz. (Tabi ki eğitim alanlar)
Yukarıda saydıklarıma ek olarak Psikoterapi olarak Uzman kişiler sosyal korkular, panik atak, stres öfke, davranış bozuklukları, cinsel sorunlar, kaygı, depresyon, anksiyete, alkol, kumar bağımlılığı, Beslenme bozuklukları, davranış değiştirme gibi ve bir çok bağımlılık giderilmesinde NLP yöntemi uyguluyorlar.
Geçen yazımda bana yazılarımla ilgili bir geri besleme geldi. Bu geri bildirim ‘Psikolog değilsiniz bunları neden yazıyorsunuz’ gibi bir şeydi. Bunları yazıyorum, çünkü aldığım eğitimler ile bunları biliyorum. 🙂 Evet Koçluk yaparak hayatımı kazanıyorum ancak Sosyal Hizmet Uzmanı olduğum gibi bir gerçeklik de var. Bu arada YouTube kanalımda Bandler’in çok sevdiğim bir anısını anlatıyorum gerçi sanıyorum sayfamda 2 yıl kadar önceye gitmeniz gerekebilir. 🙂
Tüm okuyucularıma destekleri için çok teşekkür ediyorum. Tabi ki bir çok güzel geri bildirim de alıyorum. “Koçluk Etik kurallarını sayfanızdan çok net öğrendim” diyen onlarca kişi oldu.
Ben yazmaya devam edeceğim. Hepinizi çok seviyorum.
Saygılar…