Çevremden şu sıralar en çok duyduğum sorular: ”Kolajen nedir?” , “Neden kullanılır?” , “Kolajenin hangi tipi bana daha uygun?” , “Kaç yaşından itibaren kolajen kullanabilirim?”
Kolajen; Glisin, glutamin, prolin, hidroksiprolin, alanin adı verilen muayyen amino asit dizilerinden meydana gelen yapısal bir protein molekülüdür. Tüm proteinlerin %30’unu kolajen oluşturur. Kolajen ekseriyetle “vücudun çatısı” veya “bedeni bir arada tutan yapıştırıcı” olarak da anılır.
Kolajen genel olarak bayanların dikkatini çekse de vücudumuzda sadece ciltte önem arz etmez. Aslında kolajen ciltte olduğu kadar kas yapısında, saçlarda, tırnakta, kıkırdakta, eklemlerde de bizim için çok önemlidir.
Gelelim en önem verdiğimiz ve en çok da merak ettiğimiz ciltteki etkisine.
Yaşlanmanın beraberinde cildin iç tabakalarında kolajen kaybı meydana gelir, cilt artık esnekliğini kaybeder ve hasar görmeye açık hale gelir. Elastikiyetini kaybeden cilt kırışmaya ve kötü bir görünüm almaya başlar ve biz de çözümler aramaya başlarız. İlk çözümlerimizden biride kolajen kullanımı olur. Peki kolajeni doğru mu kullanıyoruz, hangi tipi kullanmalıyız? Bunları bilmeden sadece kullanmış olmak için kullanmak doğru mu? Tabi ki değil. Bir uzman görüşü almadan çevrenizdekilerin kullandığı ürünleri kullanmak sizin doğru sonuca ulaşmanızı engeller.
Kolajen Tipleri Nelerdir?
Cildinizin güzel parlak ve nemli olarak görünmesinden asıl sorumlu olan tip 1 ve tip 3 kolajenlerdir. Tip 2 kolajen kıkırdak dokusunda, tip 3 kolajen ise kaslarda bulunur.
Kolajen Nasıl Alınır?
Çevremizde bir çok kolajen firmasının tablet, kapsül, toz, sıvı ve çiğneme tableti olarak takviye edici kolajenleri olduğu gibi bir de doğal yoldan kolajen üretiminin artmasına destek olan pek çok gıda vardır.
Kemikli etler ve sakatat grubunda yer alan hayvansal gıdalar, içerisinde yüksek oranda doğal kolajen barındırır. Brokoli, lahana, sarımsak, pırasa, pancar, çilek, C vitamini içeren bir çok besin gurubu da kolajen üretiminin hızlanmasına yardımcı olur.
Kolajeni Herkes Kullanabilir mi?
Kolajeni 20 yaşından sonra içeriğindeki herhangi bir maddeye alerjisi olmayan herkes kullanabilir. Ama tabi ki tekrar belirtmek isterim ki, kolajeni bir uzman görüşü alarak kullanmak sizin için daha uygun olacaktır. Kolajen hakkındaki çalışmalar tamamen son bulmuş değil. İlerleyen süreçlerde neler göreceğimiz ise büyük bir soru işareti.
Bir sonraki yazımda, bir sonraki ayda görüşmek üzere, sağlıklı ve huzurlu kalın.
Çok bilgilendirici bir yazı çok teşekkür ederim