Öfkenin Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ndeki tanımı; “Engelleme, incinme veya gözdağı karşısında gösterilen saldırganlık tepkisi, kızgınlık, hışım, hiddet, gazap” şeklindedir.
Öfke, kişinin haz alma duygusuna engel olan her türlü duruma, olaya ya da kişiye karşı ortaya çıkabilen bir duygudur.
Bu yazıda öfke sorunu yaşayan çocuk ve ergenlere ilişkin bazı tavsiyelere yer vereceğiz.
- Çocuklara ve ergenlere öfkenin de doğal bir duygu olduğunu ve bu duygunun kontrol altına alınabilir olduğunu ifade etmeliyiz.
- Çocuğu ya da ergeni nelerin en az ve en çok öfkelendirdiğini birlikte tespit edip bu maddeleri birlikte işlevsizleştirilmeye çalışabilir.
- Bir öfke defteri tutması istenebilir böylelikle öfkelenme nedenlerini daha somut bir şekilde gözlemleme fırsatı elde etmiş olur.
- Çeşitli nefes egzersizleri konusunda bir uzmanla çalışılıp kriz anlarında bu egzersizlerin uygulanması istenebilir.
- Yaşanılan öfkenin kaynağını tespit edip bu durum bir kişiden kaynaklanıyorsa çocuk ya da ergen sakinleştiği zamanında bu konuyu o kişiye uygun bir dille açmaya çalışmaya teşvik edilebilir.
- Çeşitli spor ve sanat dallarını kullanarak çocuğun içindeki öfkeyi sanatına yansıtmasına yardımcı olunabilir.
- Öfke anlarında kullanmak üzere çocuğa veya ergene bir çözüm haritası oluşturmasında yardımcı olunabilir ve uygulaması konusunda destek olunabilir.
- Çocuğun öfke anlarında mizahın gerginliği kurtaracağını unutmayarak çocuğu neşelendirebilecek şeyler bulmaya çalışılabilir.
- Çocukta sık sık tekrar eden kriz durumları için mutlaka profesyonel bir yardım alınması konusunda yardımcı olunmalıdır.
Öfke sorunu yaşayan tüm çocuk ve ergenlere bu tavsiyelerin faydalı olması dileğiyle. Sağlıklı günler.
Konuk Yazar: Psk. Danışman Hazal Yıldırım