Afetlere en iyi hazırlık aşamalarından biri de kişilerin eğitim aşamasıyla bilinçlendirilmesidir. Yönetmelikler doğrultusunda işletme ve kurumlarda işveren çalışanlara olabilecek afetlere karşı çalışanlarına eğitimler aldırmak zorunluluğu bulunmaktadır.
Oluşabilecek afetler ülkemizin coğrafya yapısına göre değişmekte olup genelde verilen genel eğitimler yangın ve deprem üzerine olmaktadır. Ancak bölgesel olarak çığ, toprak kayması, sel vb. afetlerde de insanlar etkilenmektedir. Yangın eğitimlerine başka bir yazı konumda değineceğim.
Deprem eğitimleri AFAD, STK’lar, Kurtarma Dernekleri ve çeşitli eğitim kurumları tarafından ve yetkili eğitmenlerden tarafından verilmektedir. Eğitim konuları içeriğinde Afet tanımları, ülkemizde görülen afetler, deprem, deprem hazırlıkları, deprem anında davranış şekilleri, deprem sonrası hareket tarzı gibi genel olarak sayacağım konular bahsedilmektedir. Eğitim bütünlüğü ve tek tip eğitim oluşması için AFAD eğitmenleri ortak sunum kullanmakta olup standart bir ilerleme sağlamaktadır. Diğer eğitimlerde ise farklı sunumlar ve içerikler bulunmaktadır.
Doğru ve yararlı deprem eğitimi nasıl olmalı?
Bu sorunun cevabını sizlerde farklı cevaplar vererek neticelendirirsiniz. Ancak benim tek bir cevabım olacaktır. UZMANINDAN ÖĞRENME olacaktır.
Deprem uzmanlık alanı olan bir konudur ve tek hakimi olan bir nokta söz konusu değildir. Aşağıda sadece bir kaçından bahsedeceğim. Hepsi ayrı konu başlıklarıdır. Bir eğitmen hepsine hakim olamaz.
Fay hattı, sismik hareket, kırılma vb. : JEOLOG-YER BİLİMCİ
Bina yapıları: MÜHENDİSLER
Operasyon: KRİZ YÖNETİMİ
Kurtarma Operasyonu: KURTARMA EKİBİ
Deprem anı ve sonrası: PSİKOLOG, PSİKİYATRİST, TOPLUM BİLİMCİ
Lojistik ve deprem sonrası yaşam: SOSYOLOG, AYAY
Örnekleri çoğaltabiliriz. Bu kadar eğitmen mi bulmak gerekiyor? Hayır, bir kurul oluşturulmalı ve ilkyardım eğitiminde standart konular nasıl oluyorsa herkesin anlayacağı şekilde yalın ve sade bir dille program oluşturulması gerekmektedir.
Deprem anıları anlatarak, yıkılmış binalar göstererek ya da korku ve panik ortamı oluşturarak eğitim metodoloji olmaz.
“Şu depremde şu kadar kişi çıkardım, şu kadar kişi ölmüştü, parçalanmış cesetler vardı.” Anılarınız size kalsın…