AKDENİZ DİYETİ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR? NASIL UYGULANIR?
Akdeniz diyetinde ağırlıklı olarak sebze, meyve, kepekli tahıllar, baklagiller, kuruyemişler, tohumlar ve sağlıklı yağlar bulunuyor. İşlenmiş gıdalar, ilave şeker ve rafine tahıllar ise tüketilmemesi gereken besinler. Gerçek bir Akdeniz diyeti, o bölgenin geleneksel sebzeleri, meyveleri, kuruyemişleri, deniz ürünleri, zeytinyağı ve süt ürünlerinin tüketimine dayanıyor.
Peki Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Yapılan çalışmalar sonucunda: kalp sağlığını olumlu yönde desteklediği, felç, kalp krizi, tip 2 diyabet ve erken ölümü önlemeye destek olduğu görülüyor. Aynı zamanda insülin direncini iyileştirmeye yardımcı olduğunu gösteren çalışmalarda bulunuyor.
Akdeniz diyetinin beyin sağlığı için fazlasıyla faydalı olabileceğinin ve hatta yaşlandıkça da bilişsel gerilemeye karşı koruma sağlayabileceğini de söyleyebiliriz.
Akdeniz Diyeti Nasıl Uygulanır?
Akdeniz diyetinde beslenme piramidini ele alınarak daha sistemi daha iyi anlayabiliriz. (Akdeniz beslenme piramidi; besinlerin niceliksel ve niteliksel olarak seçilmesini, miktarların ayarlanmasını ve başlıca besin gruplarının porsiyonlarının tüketim sıklığını gösterir. Piramidin temelinde diyetin devamlılığını sağlayan ve en yüksek enerjiyi veren bitkisel besinler yer alır iken, daha yukarı kısımlarda ise daha az düzeyde tüketilmesi gereken hayvansal kaynaklı ve/veya şekerden ve yağdan zengin besinler yer alır.)
Akdeniz Diyeti Yaparken;
- Her gün en az 5 porsiyon sebze, meyve ve bakliyat tüketilmelidir.
- Her gün yağlı tohum tüketilmelidir.
- Haftanın en az 2 günü etsiz beslenilmelidir.
- Her gün 3 porsiyon kepekli tahıl tüketilmelidir.
- Haftada en az 2 porsiyon balık/deniz ürünü tüketilmelidir.
- Haftada en az 2 porsiyon bakliyat ürünleri tüketilmelidir.
Akdeniz Diyeti Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Porsiyon kontrolü ve bilinçsiz uygulama yapılırsa eğer kilo alımına neden olabilir.
- Akdeniz diyetinde zeytinyağı ve yağlı tohumlar baskındır. Sağlıklı besinler olsa da bu besinlerin de kalori içerdiğini ve fazla tüketilirse kilo yapacağı bilinmelidir.
- Demir seviyelerine dikkat! Akdeniz diyetinde hayvansal kaynaklı besinlerin sınırlandırılması, beslenmedeki en önemli demir kaynağı grubunun sınırlandırılması anlamına gelmektedir. Bu sebeple demir seviyelerinizi düzenli kontrol ettirmeniz ve demir içeren bitkisel kaynaklar tüketmeniz oldukça önemlidir.
- Süt ürününden kısıtlı beslenmek kalsiyum eksikliğine sebep olabilir. Böyle bir durumda bitkisel kalsiyum kaynaklarına yönelmelisiniz. Kalsiyum takviyesi için lütfen bir uzmana danışın.
- Hamilelik veya emzirme dönemindeyseniz veya herhangi bir sağlık sorununuz bulunuyorsa eğer alkol alımını sınırlandırın ve mutlaka bir uzmana danışın.
Sağlıcakla kalın..