En çok genç yaşlarımızda bizi mutsuz eden akne, halk arasında namıdiğer sivilce problemi gün geçtikçe arttığı gibi azalma da gösterebilir. Gelin önce akne neymiş birlikte ona bakalım.
Akne çeşitli nedenlerle kıl köklerinin tıkanmasıyla ortaya çıkar. Genellikle yüzde daha fazla oluşum göstermekle birlikte kol, omuz, sırt, genital bölgede de oluşum gösterebilir.
Peki yüzdeki kıl kökleri neden tıkanır derseniz bunun nedeni düzenli olarak makyaj temizlememe, cilde uygun temizleme ürünleri kullanmama ve nemlendirmemedir.
AKNE EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Genel olarak akne için şunda daha fazla olur, bunda daha az olur diye yapılan bir çalışma olmamakla birlikte birkaç düşünce vardır. Akne, hormonal problemi olanlarda, hamilelerde, ergenlik döneminde olan gençlerde, genetik yatkınlığı olanlarda, yaşam şekli, yeme ve hijyen bozukluğu olan bireylerde daha çok görüldüğü izlenmiştir.
AKNE TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Aknenin tabi ki tedavisi vardır. Ancak bu tedaviler görüldüğü kadar kolay değildir. Öncelikle uzman bir dermatoloji hekimine başvurulması gerekir. Akne tedavileri yaşa, yere, izlere, şiddetine göre değişim gösterir. Akne tedavileri uzun uğraşlar gerektiren hem psikolojik hem de maddi destek isteyen uğraşlardır.
Akne tedavisinin birinci basamağı cildi temiz tutup cildin PH özelliğine ve yapısına göre uygun temizleyici ve cilt bakım ürünleriyle başlar. Yalnız bunların dermokozmatik ürünler olmasına dikkat edilmelidir. Daha sonrasında yaşa göre ilaç tedavisi ya da uzman doktorunuzun uygun gördüğü tedaviyle devam edilir.
Akne İzi Tedavileri Nelerdir?
- Kimyasal soyma
- İntralezyonel kortizon enjeksiyonu
- Mikroiğnelerle “roller” uygulamaları
- Mikroiğneli radyofrekans (altın iğne)
- Dolgu ve otolog yağ enjeksiyonları
- Lazer uygulamaları
Bu uygulamalar, kişinin maddi durumuna, yaşına, doktorun uygun görmesine, kişinin ağrı eşiğine, zamanına ve mevsim değişimine göre değişiklikler gösterir.
Cildiye hemşiresi olarak gördüğüm sınırsız akne tipi oldu. Bazıları normalin daha üstünde büyük, bazıları iltihaplı, bazıları siyah noktalı, bazıları keloid dediğimiz skar dokusu oluşturmuş, bazıları iz bırakır cinsten, bazıları normal, ama hemen hemen hepsinin bir tedavisi var. Sadece geç kalmadan yapılmalı, geç kalındığında ise ne mi olur? Deneyimim ve tecrübemle söylemem gerekirse sivilceler yayılma yapar, skar dokusu oluşturur, sert bir doku oluşur ve o bölümde oyuklar ve bozulmalar başlar, sonrasında tedavi daha zorlaşır. Bu nedenle, ‘‘Aman çocuk ergenlik döneminde geçer, aman hamilelik dönemi bitsin geçer, aman hormon hapı kullanıyorum bırakayım geçer, aman bugün çok yağlı yedim ya da geç uyudum ondan çıktı…’’ demek yerine bir an önce tedavilere başlanmalıdır.
Akne tedavisine başlayan özellikle ergenlik dönemindeki gençler aynı zamanda psikolog ya da psikiyatri ile görüşme sağlarlarsa, süreçte daha hızlı ilerleme de sağlanabilir. Unutmayın ki, her şey önce kendini sevip anlamakla başlar.
Her zaman söylediğim ve değindiğim gibi uygulamalar, ilaç kullanımları ve kullanılan ürünler uzman kontrolünde ve danışılarak alınmalı ve işlemlerde uzman estetisyenler, doktorlar, hemşireler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde yapılan işlemler hem sizi maddi anlamda zora sokup istenmeyen sonuçlara yol açabilir, hem de hayatınızı etkileyecek sizi fiziksel ve ruhsal anlamda çöküntüye uğratabilir.
Bir sonraki yazımda size, ‘‘HPV nedir, nasıl tedavi edilir’’ bu konuyu anlatacağım. Bu süre zarfında hepiniz huzurlu, mutlu ve en önemlisi sağlıkla kalın.