Antik Bir Gelenek Holi Festivali

Meltem Bozkurt 471 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Hadi biraz renklenelim. Bence dünyanın en eğlenceli festivallerinin başında Holi festivali geliyor. Diğer adı ile “Renklerin Festivali”. Gerçekten de bu renk cümbüşünün içinde kaybolmayı kim istemez? Hayatı en renkli haliyle görmenin bir diğer yolu da Holi festivaline katılmaktır.

Peki, nedir Holi? Antik bir Hindu bahar festivalidir. Baharın gelişi ile beraber ortaya çıkan renk çeşitliliği ve yeniden doğuşun simgesidir. Birçok güzellik ile beraber iyiliğin kötülüğe karşı zaferini, sevgiyi ifade etmektedir. Hint mitolojisinde kötülüklerin kralı olan Hiranyakaşipu Hint tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Tabi bu süreçte kral tam bir kibir abidesine dönüşür. Kralın oğlu Prablah, babasına karşı çıkar ve artık ona itaat etmeme kararı alır. Kral oğlunu defalarca öldürmeye kalkar ancak bir diğer tanrı Vishnu oğlunu kurtarır. Sonunda kral bir gün oğlunu kız kardeşinin kucağında uyurken öldürmeye kalkar. Kız kardeşi Holika’nın o sırada üzerinde bulunan şalı ateşte yanmamaktadır. Kız kardeşi hemen kendi şalını çıkarıp oğluna vererek kendi hayatını onun için feda eder. İyinin de kötüye karşı zaferi işte bu şekilde kazanılmıştır. Holika isminden yola çıkılarak bu festivale de Holi adı verilmiştir. Bakın yine sevgi ve iyilik kazandı. Hindistan deyinde aklımıza ilk olarak şüphesiz dans etmek gelir. Nerdeyse bütün halk dans konusunda oldukça yeteneklidir. İnsanlar dans ederek birbirlerini boyarken nasıl festivale dönüştüğü konusunda bir rivayet daha vardır. Şöyle ki; Hint tanrısı Lord Krishna arkadaşı Radha’yı çok kıskanır. Çünkü kendisi koyu tenli iken arkadaşı neredeyse rengârenktir. Krishna, bu adaletsizlik karşısında annesi Yashoda’ya derdini anlatır. Annesi de oğlunu mutlu etmek, gönlünü almak için kendi seçtiği boyalarla yüzünü boyamayı teklif eder. Krishna, bu teklifi seve seve kabul eder ve yüzünü boyar. İşte bu durumda zamanla festivale ve insanların dans ederek yüzlerini boyamalarına sebep olur.

Çıkış noktası Hindistan olan festivalin bir yıldız yılı temel alınarak dolunay günü başlar. Buda Miladı takvime göre mart ayının ortasına denk gelir. Arife gecesi dediğimiz Holi öncesi geceye “Dahan” ismi veriliyor. Ertesi günkü kutlamalar “Dhuleti” diye adlandırılıyor. Tam bir gece bir gün süren Holi de insanlar birbirleri ile oynar, eğlenir ve yeni insanlarla tanışırlar. Holi günü ana kutlama Dwarkadheesh Tapınağı’nda yapılıyor. Dwardadheesh Tapınağı, Mathura’nın en önemli tapınağı… 1814 yılında inşa edilen tapınak işlemeleri ve oymalarıyla dikkat çekiyor. Vishram Ghat ise şehrin en güzel yerlerinden birisidir. Halkın banyo ve dua için kullandığı, şehrin gürültüsünden uzak sakin bir köşedir. Şimdi gelelim en renkli kısmına, Hint halkı “Gulal” adı verilen palash ve tesu bitkilerinden üretilen tamamen doğal yollarla yapılmış rengârenk toprak boyaları, önce yüzlerine sürerek sonrasında bütün vücutlarına atarak bu şenliğin tadını çıkarırlar. Renklerden bu kadar söz etmişken onların ne anlama geldiğini de söylemeden olmaz. Her rengin kendine göre bir anlamı vardır. Kırmızı masumiyeti, mavi sakinliği, sarı dindarlığı, yeşil ise canlılık ve enerjiyi simgelemektedir. Hindistan halkı bununla da sınırlı kalmayıp Holi günlerinde evlerinde yakın akrabalarını, dostlarını misafir ederek yiyip, içip eğlenirler. Eğlenirken dini törelerini de yerine getirmeyi kesinlikle unutmazlar. Son gün Holi Festivali geleneklerine uygun olarak bir kukla, şeytana küfürler edilerek yakılır, küllerinden alıp evlerine götürürler. Bu küller onları yıl boyunca bütün kötülüklerden koruyacaktır.

Holi Festivali sırasında kast, sosyal sınıf ve dini ayrımlar tamamen ortadan kalkar. Holi Festivali’nin amacı hangi kültüre ya da inanca bağlı olduğu fark etmeksizin tüm insanları bir araya getirmektir. Holi Festivali sırasında insanlar birbirlerine ”Kafaya takma, Holi” anlamına gelen ‘Bura na mano, Holi hai!” cümlesini söyler. Hindistan denilince akla hep kalabalığı, gürültüsü, pisliği gelir. Koskoca ülke sadece bunlardan ibaret değil elbette. Gelenekleri, mimarisi, eşsiz doğası, insanları. Bunların yanında en renkli insan manzaraları da Holi de görülür. Renkler her farklılığı kapatır ve siz orada sadece insan olarak yer alırsınız. Yağmur herkesin üzerine yağdığında içimiz deki asıl renkleri korumak dileğiyle.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Öğretmen / Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version