Herkes hayatı boyunca; işinde, başarılı, çalıştığı alanda en iyisi ya da ilgilendiği konularda en üstte olmak ister. Bu başarı için elinden geldiğince çabalar, uğraşır. Zaten hayat da çabayla ve azimle daha değerlidir. Kişilerse istedikleri hedeflere ulaştıklarında ise kendilerini mutlu hissetmeleri de bir o kadar doğaldır. İnsan hedefleri kadar vardır, adil savaştığı sürece de başarıları anlam kazanır.
Ama kimi zaman bireyler belirledikleri başarıya ulaşmış olsalar bile, çevreleri tarafından takdir ve beğeni toplamış olsalar da ve başarıları fark edilse bile ; kişi kendini yine de yetersiz ve başarısız hissettiği de olur. İşte bu noktada ise karşımıza “Aşil Sendromu” çıkar. Yani kişi ne kadar başarılı olsa da, bu gayretleri karşılığını bulsa da, kişi kendini başarısız görmekte ve bu his ise o bireyi yoğun endişeye sürükleyebilmektedir. Bu tükenmişlik hissi ise bu kişilerde tam anlamıyla tatmin duygusundan uzak tutabilmektedir. Dahası bu duygular kişiyi mutsuz ve huzursuz da eder.
Peki bu sendrom neden oluşur ya da kökeninde ne yatıyor diye baktığımızda karşımıza şu sonuçlar çıkmaktadır:
- Mükemmeliyetçi olma,
- Yüksek hedeflerin getirebileceği zorluklar,
- Hayal kırıklığı yaşama endişesi,
- Başarısız olma durumunda hicap duyma düşüncesi
Aşil Sendromu yaşayan kişiler bu zaaflarını dışarıya hissettirmemek için bir kalkan da oluşturabilirler. Bu zıtlık ve düzensiz duygu durumları da bu kişileri fazlasıyla yorar ve yıpratır. Üstelik bu kişiler başarılı, çalışkan ve yetenekli kişilerdir de.
Aşil Sendromu ile başa çıkma yollarına bir göz attığımızda karşımıza şu maddeler çıkmaktadır:
- Problemi fark etmek ve kabullenmek,
- Mükemmeliyetçi olmaktan vazgeçmek,
- Başarılı olduğunuzu düşündüğünüz konularda ilerlemek,
Zorlu rekabet ortamında, en iyisi olma isteği kişide kazanma dürtüsü uyandırsa da, esas olan,, kişilerin kendi yetenekleri ve başarılarını adil savaşarak parlatması, kişinin kendi öz saygısına gösterdiği özende saklıdır. İnsanı yoran bir mükemmeliyetçi tutum yerine azimli olmak ve başarıları kucaklamak en güzelidir.