Bilişsel Davranışçı Psikoterapi Nedir?

Derya Delikoyun 602 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Duygularınız, diğer bir deyişle hisleriniz gerçek mi? Hayır gerçek değil, çünkü bilişsel psikoretapiye göre duygularınızın gerçek olmasının bir ön koşulu var, o da düşünceleriniz. Düşünceleriniz ne kadar normal ve gerçeğe yakınsa duygularınız da o kadar gerçektir. Peki bu süreç nasıl oluşuyor? Aklınızdan bir şey geçirip ona inandığınızda içinizde ani bir duygusal tepki hissediyorsunuz, o esnada düşünceleriniz duygularınızı meydana getiriyor.

Duygular olaylar karşısında verdiğiniz anlam sonucunda ortaya çıkmaktadır. Olayın kendisinden kaynaklanmamaktadır. Sheaksper; “İyi veya kötü diye bir şey yoktur. Düşünce onu öyle yapar” derken bunu ifade ediyordu. Olaylar karşısında olabildiğince gerçekçi bir bakış açısıyla düşünmeye başladığımızda duygu durumumuz başkaları tarafından kontrol edilmekten çıkacaktır.

Bir çok psikiyatrik hastalıkların çoğunda bunların başında depresyon olmak üzere BDT en iyi işe yarayan psikoterapi tekniğidir. Bilişsel – Davranışçı Terapi ruhsal rahatsızlıklar üzerinde bilimsel bulgulara dayalı olarak geliştirilmiştir. Aaron T. Back tarafından, 1960’lı yıllarda geliştirilmiştir. Başlangıçta aşamasında depresyondaki bireyler için kullanılmış ve olumlu sonuç alınmıştır.

Bu terapi tekniğinde; bütün psikolojik sorunların altında yatan ortak bir neden bulunmaktadır. Bu da bireyin içinde bulunduğu ruhsal duygu durumunu ve davranışlarını etkileyen çarpıtılmış diğer bir ifadeyle işlevsel olmayan düşüncelerdir. Çarpıtılmış, olumsuz düşüncelerin gerçekçi biçimde yeniden değerlendirilip, değiştirilmesi duygu ve davranışların değişmesini sağlamakta ve iyileşme süreci başlamaktadır. Kişinin temel olumsuz inançları saptanması ve değiştirilmesi başlangıç aşamasındadır. Kişinin ruhsal durumunun kötü olmasına neden olan, zihninde inandığı ana ve ara inançların belirlenmesi en önemi aşamalardır.

Bilişsel – Davranışçı Terapide danışanın aktif olarak verilen görevleri yerine getirmesi, sorumluluk üstlenmesi, işbirliği içinde olması gerekmektedir. Bilişsel – Davranışçı Terapide “şimdiki zaman” önemlidir.  Depresyon, kaygı bozuklukların tedavisinde ortalama 10 -14 seans yeterli olabilmektedir. Sonrasında destekleyici görüşmelerle süreç sonlandırılır. BDT de değişim için birden fazla teknikler kullanır.

Bilişsel – Davranışçı Terapide kullanılan Hastalıklar

  • Majör depresyon
  • Yaygın Anksiyete Bozukluğu
  • Panik Bozukluk
  • Fobik Bozukluklarda (Sosyal Fobi, Agora Fobi, Özgül Fobi, vb …)
  • Madde Bağımlılığı
  • Yeme Bozuklukları (Anoreksiya Nervoza, Anoreksiya Blumiya, Obezite, vb…)
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)
  • Sınav kaygısıTravma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)
  • Kişilik Bozuklukları
  • Cinsel Sorunlar
Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version