AFRİKA’LI ALEO VERA
Afrika’nın bağrından kopup ülkemizde de ünlenen Aleo Vera, zambakgiller ailesine mensup olan kaktüse benzer bir bitki türü olarak karşımıza çıkar. Sıcağı seven bu bitki türü, ülkemizde Güneydoğu Bölgesinde yetiştiği görülür. Genel olarak; Tıbbi amaçlı kullanıldığı için Tıbbi Sarısabır adıyla anılmaktadır. Çok zengin içeriğe sahip olan bu bitki; jel ve kabuk olmak üzere birçok amaca da hizmet ettiğini de görmeniz mümkündür. Özellikle de yanıklar için hepimizin ilk aklına gelen ilaç Aleo Vera jelidir diyebiliriz. Bu jelin hem sindirim yoluyla hem de yüzeysel olarak kullanımı söz konusudur. Özellikle belirttiğimiz gibi; tıp da uzun bir süre önce şifa olarak tanımlanmış, kozmetik ürünlerini de içine alırsak birçok derdin dermanı görevini üstlenmiştir. Ayrıca; Aleo Vera bitkisini birçok hanım ya da beyler evinde, ofisinde süs bitkisi olarak da kullanmaktadırlar. Yapı olarak; 30 cm’ye kadar ulaşıp, kılıç şeklinde uca doğru sivrilen kenar kısımları testereyi andıran; küçük dikenli etli yaprakları toprak üzerinde yükselir. Bu muhteşem bitki; adeta yaz mevsimine aşık olup bu mevsimde ödül olarak çiçek açar. Çiçeği; dik ve salkımlı olup sarı renkle birlikte bazen de kırmızı renklerde açtığı görülür. Yapraklarında; saydam jöleye benzer özsu bulunmaktadır.
Aleo Vera Bitkisinin Faydaları
Hepimiz hemen hemen rahatsızlandığımızda ilk olarak şifayı bitkilerde ararız. O yüzden bizde siz değerli okuyucularımız için bu yazımızda bitkilerin prensesi olan Aleo Vera bitkisinin faydalarını derledik. İşte detaylar;
1-) Diş Ve Diş Etlerine Faydası: Diş hekimliği bölümünde yayınlanmış bir çalışma da, Aleo Vera bitkisinin diş çürüğü konusunda diş macunu kadar etkili olduğu gözlenmiştir. Bilim adamları; Aleo Vera bitkisinin jeli ve diş macunlarının mikroplar üzerindeki etkileri hakkında araştırmalar yapmışlardır. Araştırmalarda çıkan sonuçlar; Aleo Vera jelinin dişlerde aşınmaya neden olan bakteriler üzerinde şuanda piyasada yer alan merdiven altı diş macunlarından daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan bu çalışmada; Aleo Vera etkisinin içinde yer alan doğal iltihap önleyici maddelerin ağrıları azaltarak iyileştiren etkilerinin olduğu gözlenir. Bilim adamları tarafından analiz edilen tüm doğal özelliklere sahip olmadıkları ispat edilmiştir. Aleo Veradan eğer güzel bir etki bekliyorsanız; bitkinin merkezinde yer alan stabilize edilmiş olan jeli bulmanız gerekir.
2-) Diyabet Kaynaklı Ayak Ülserlerine Faydası: Hindistan’da yer alan Sinhgad Eczacılık Koleji’nde yapılıp Uluslararası Yara Dergisi’nde de yayınlanmış olan araştırma da Aleo Veranın, ülser hastalığı tedavisinde pozitif sonuca ulaştığı incelenmiştir. Ticari ürünlerle karşılaştırıldığında, Aleo Vera jeliyle oluşturulan maddelerin diyatebik ayak ülserleriyle yaraların iyileşmesi konusunda biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebiliriz.
3-) Kabızlığa Faydası: Avrupa’nın çoğu merkezinde, kabızlık hastalığı tedavisinde Aleo Vera bitkisi kullanıldığı görülmüştür.
4-) Antioksidan Ve Antimikrobiyal Özellikleri: Aleo Vera bitkisinde yer alan antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinden dolayı, ciltte kullanılmaktadır. Özellikle cilt hastalıkları tedavisinde ve yüzeysel kesitlerde bizlerin kesin olumlu sonuç alması sağladığı görülür.
Ayrıca Aleo Veranın bu yukarıda saydıklarımız dışında; Ultraviyole (UV) ışınlarına, radyasyon tedavisi sonrasında ciltte meydana gelen hasarlara, depresyon, öğrenme ve hafızaya etkisi, ikinci derece yanıklardan kaynaklanan yaralara ve son olarak da irritabl bağırsak sendromu gibi etkenlere karşı da savaştığını söyleyebiliriz. Kısaca belirtmem gerekirse sevgili okurlarım; Aleo Vera bitkisi, insanoğlu ve tüm canlıların faydasına yaratılmış muhteşem mi muhteşem bir doğa harikasıdır diyebiliriz.
Peki, Aleo Verayı Evde Nasıl Yetiştirebilirim?
Evet, geldik en can alıcı noktaya; yukarıda saydığımız Aleo Vera’yı nasıl yetiştiririz o kadar saydık, faydalarını gördük tabi; böyle veli nimeti kim yetiştirmemek ya da evinde bulundurmamak ister ki… Sesinizi duyar gibiyim, benim evimde kesin olmalı ya da kesin yetiştirmeliyim diye…
İşte gelelim asıl konuya; öncelikle yetiştirmek için bilmemiz gerekli birkaç nokta bulunur. Öncelikle Aleo Verayı yetiştirmek için seçtiğiniz toprak çok önem arz eder. Toprağın geçirgen ya da humuslu olması bitkinin sağlıkla büyümesi için olmazsa olmazdır. Güneşi seven bir bitkidir hatta aşıktır; o yüzden kesinlikle güneş gören yere koymalısınız. Gelelim sulama konusuna; çok sık sulanmaz ve kış aylarında çok kurursa ancak o zaman sulama gerçekleşir. Yaz aylarındaysa aynı şekilde fakat biraz daha fazla sulamak gerekir. Yani su istemiyor diye tamamen de bitkiyi susuz bırakmak olmaz dimi ama… Saksı değişimiyse, 2-3 yıl arasında olmalıdır. Sık olarak saksı değişimi Aleo Vera için hiç de doğru bir hareket değildir.
Aleo Vera Bitkisinin Yan Etkileri
Yukarıda saydık faydalarını ama şunu unutmayalım ki faydası kadar zararı da bulunur. Bu yüzden kullanırken çok dikkatli olmalıyız. Kullanım alanları çok gelişmiş olduğu için, özellikle alerjiye eğimli ciltlerde daha çok yan etkileri görülür. Aleo Vera kullanırken deride; kuruluk, kızarıklık gördüğünüz takdirde direk doktorun kapısını çalmanız gerekir. Diyabet ve kalp rahatsızlığı olanların kesinlikle ağız yoluyla tüketmeleri tavsiye edilmez. Son olarak da hamile ve emzirenlere de tavsiye edilmemektedir.
Son olarak belirtmek gerekirse; her şeyin faydası olduğu kadar yan etkisi de bulunmaktadır. Bu yüzden de yararlarını değerlendireyim derken yanlış adımlar atmayınız. Yani kaş yapayım derken göz çıkarmayın sakın! Hatta bizden size bir dost tavsiyesi; doktora danışmadan kesinlikle kullanmayın.