Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi

Melisa Akay 551 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Çocuklarda mahremiyet kavramı, 0-6 yaş aralığında aile içerisinde edinilen bir eğitim olsa da temel olarak eğitim 3 yaş ve sonrasında verilmeye başlanmaktadır. Çocuğa kişisel alanı, özel bölgelerin öğrenimi, sosyal ve kişisel sınır kavramlarının benimsetilmesi, güvenli dokunma istemediği her dokunuş ve talebe hayır diyebilme özgürlüğüne sahip olduğunu bilmesi yani reddetme becerileri gelişimi gibi konuları içerebilir.

Çocuklar olumsuz duyguları, rahatsız edici bakış ve dokunuşları, ses tonunu kısaca tehdit ve tehlike ifade eden mesajları kolayca tanır. Ailenin vereceği mahremiyet eğitimi çocuğa bu duyguları nasıl ifade edeceğini de öğretir. Ailenin paylaştığı bu bilgiler bir tehditle karşılaştığında da ailesine güvenle her şeyi anlatabileceğini çocuğa hissettirir.

Çocuğa özel bölgelerinin nereleri olduğunu, bu bölgelerin nasıl korunması gerektiğini gösterilmeli ve anlatılmalıdır. Bu özel bölgelerin anne ve babalar içinde geçerli olduğu, özel bölgelerin bireyin kendisine ait olduğunu ve kimseye gösterilmemesi gerektiğini söylemelidir. Bunu yaparken resimlerden, oyuncak bebeklerden, videolardan ve kitaplardan faydalanılabilir. Çocuk banyo yaparken ya da tuvalette izlememeli ve ebeveynlerde çocuğun yanında giyinip soyunmamalıdır. Çocuğun özel bölgesini temizlemeden önce izin istemeli, temizlik sırasında sert tavırlar uygulanmamalı ve yıkanırken mümkün olduğunca çocuğun özel bölgelerine bakılmamalıdır. Çocuğa bakım başka bakım veren kişiye veya öğretmenine güvenebileceği, zor durumda kaldığında öğretmeninden de yardım isteyebileceği anlatılmalıdır. Çocuğun özel bölgelerine yönelik sevgi sözcükleri kullanılmamalıdır. Yüceltme veya küçümseme içeren sıfatlar kullanılmamalıdır. Çocuklar aileler tarafından dudaktan öpülebilmektedir. Çünkü çocuk başkasının da kendisini dudaktan öpmesinde bir sakınca görmeyebilir. Çocuğa, sevgi göstermenin pek çok farklı ve güzel yolu olduğu öğretilmelidir. Aynı zamanda çocuklar yanaktan öpülürken çocuktan izin istenmelidir. Çocuğa aile bireyleri dahil, “hadi amcanı, teyzeni öp” veya “hadi izin ver de öpsünler seni” gibi baskı yapılmamalıdır.

Mahremiyet eğitimini verirken çocuklarda korku ve endişe meydana getirmeden, günlük yaşamın içinde doğal olarak verilmesi uygundur.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Melisa Akay
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version