Çocukların dünyasında resim yapıyor olmak, diğer sanat dallarına göre daha fazla önem arz etmektedir. Resimler ile ifade edemedikleri korkuları, endişeleri, duygusal ve fiziksel olarak yaşadıkları her durumu resimler ile ifade ederler.
Çocukların hayal ürünleri çok geniştir. Duygularını hayallerini oyun oynarken ya da resim yaparak açığa vururlar. Resim çocuklar için kendilerini ifade etme biçimidir. Resim yapmak çocuk üzerinde sağ ve sol beynin birlikte çalışması, konsantrasyon gücü ve öz güveninin artması gibi birçok olumlu etki sağlar. Sizler için önemsiz gelen bir karalamanın altında belirttiği duygu birikimi bulunmaktadır.
Resim; psiko-pedagojik açıdan çocuğu tanıtmaya yarayan bir kriter olduğu gibi; zeka, kişilik, yakın çevre özellikleriyle iç dünyasını yansıtmaya yarayan bir ifade aracı olarak da kullanılır.
Çocuk yapmış olduğu resimleriyle, kendisinin bir parçasını yansıtmaktadır ve dış dünyayı nasıl algıladığı ve olanları dünyayla nasıl ilişkilendirdiği konusunda da bize oldukça önemli ipuçları verebilir.
Resim ile uğraşmak çocuklar için algı, beceri ve yaratıcı gücünü ortaya çıkaran aynı zamanda da duygusal ve sosyal eğitimin belirleyici unsurudur.
Bunlarla beraber birçok faydası vardır.
- Göz-el koordinasyonu sağlar.
- Kendine göre yeni kişiler, nesneler, figürler çizerler. Aile bireyleri veya yetişkinler bunu onaylarla bu durumdan hoşlanır ve kendine karşı güvenleri artar.
- Resim çocuklar için bir iletişim ve kendini ifade etme aracıdır. Kullandığı renklerle, çizdiği çizgilerle iç dünyasını yansıtır.
- Resim rahatlama aracıdır. Çocuklar gün içerisinde ki duygularını ve enerjilerini dökerler.
Çocuklarla ilgili yapılan inceleme, deney ve gözlem gibi çalışmalarda çocuk resimleri davranışsal, psikolojik ve fizyolojik gelişmeleri izlemek açısından önemli bir veri olarak değerlendirilmektedir.
Çocukların resimlerinde kullanılan renkler, şekiller, çizgiler her bir hareketin ayrı bir önemi vardır. Her vurgu bizlere ayrı bilgiyi sunmaktadır.
Resimler ile çocukların bilinçaltı ortaya çıkar. Çocuğun bilinçaltında kalan istek, özlem, hayal, korku, endişe, merak gibi düşünce ve hisleri resim aracılığıyla dışa vurulur. Ancak bu her zaman açık ve net bir biçimde olmaz. Çoğu zaman sembollerle ortaya çıkarken bazıları da çok iyi gizlendiğinden ortaya çıkmaz.
Çocukların resim yapmasının temelinde istek duymayla beraber beğenilme ve haz alma amacı yatar. Bu nedenle resme yatkın olan çocuk işin daha çok üstüne düşer.
Değerlendirme yapılırken yaş aralıklarına göre belirlenen kriterle göz önünde bulunur. Her yaş için belirlenen değerlendirme ayrı yapılmaktadır.
Doğru değerlendirme için uzman kişilerden destek almak çok önemlidir.
Muhteşem bir yazı olmuş teşekkürler
Her ebeveynin farkında olması gereken bir bilgi, Teşekkürler emeğiniz için Gülşah Hanım???
Gayet güzel bir yazı. Ellerine sağlık.
Mükemmel ellerine sağlık devamını bekliyoruz.
????