Edebiyatın kirlendiğini gördükçe içiniz acımıyor mu? Bu his sadece bana özgü olamaz. Çok kaliteli şeyler üretildiği gibi bozunmaya uğramış ya da birbirini taklit edenler serisi haline dönmüş durumda.
Edebiyat edebiyat olalı böyle parçalanmadı. Sadece toplumumuzda değil dünyada da böyle olsa gerek. dünya değişiyor ve edebiyat da bundan oldukça etkileniyor.
Belki de toplumların içinde bulunduğu durumlardan ve dünyanın gelişiminden etkileniyor olabilir edebiyatçılar da. Normali de bu değil midir? İçinde bulunduğu toplumu yansıtması gerekir edebiyatçının da.
Edebiyatçının edebiyata bakışı ve içeriği kötüye doğru gidiyorsa ya da dejenere olduysa bu toplumun da dejenere olduğunu gösterebilir.
Sonuçta edebiyat toplumun dışında değil, direk toplum için olduğu için toplum bozulması ne derecede iste edebiyat da o derecede bozulmaya uğruyor.
Edebiyat neferleri de aramızda ve sanırım onlara çok şey borçlu olacağız. En azından toplumun değişimine yönelik değil de kendi çizgisinde ve sadece edebiyata hizmet etmek için uğraşıyorlar.
Bir toplumun diline kadar sirayet ettiyse değişim bizdeki değişimi düşünmek lazım. Edebiyat bir yansıma bir yerde…
“Edebiyatı parçalama!” derken bu konuda üst seviyeleri kastederken şu anda ise yanlış kullanımlar ve dilimizin bozulmaları yüzünden bu tabiri tam zıt anlamda kullanmamız mümkün.
Bizim bildiğimiz “Edebi Eserler” ile şu an ulaştığımız edebi eserler bir değil ve biz hala klasikleri okumaktan zevk alıyoruz.
Diğer yandan da yetişkinler hala klasikçi ve edebi eser peşinde olsa da gençler dejenere edebiyata doğru hızlı bir etkilenme yaşıyor ve bunu tercih ediyorlar.
Edebiyatın bir amacı da toplumu etkilemek olduğuna göre değişen edebiyat ve bunu tercih eden gençlerimizi etkilemesi de kaçınılmaz.
Aslında büyük bir tehdit ile karşı karşıyayız. “Edebiyat yapma…” diye geçebileceğimiz bir durum değil bu. Daha ciddi bir şekilde ele almak gerekiyor. Edebiyatı, en azından gençlerimiz; geleceğimiz gençlerin ve toplumumuzun yapısal bozulmalarını önlemek için bilhassa dikkat etmek gerekir.
O yüzden de dejenere edebiyat dejenere toplum demek. Edebiyata daha çok özen göstermemiz gerekir ki geleceğimizi tehlikeye atmayalım!