Doğru Kapı, Yanlış Anahtar

59 Görüntüleme
3 Dak. Okuma

Kazananlar, sadece, bir kez daha deneyen kaybedenlerdir. (George Moore)

Tık tık tık, biz geldik ama yoktunuz.

Hayatta hepimiz bir şeyler denemekteyiz, kimi zaman olmuyor deyip ya yarıda bırakırız, kendimize kızarız ya da o durumu suçlarız. Ama kızmak veya kendimizi suçlamak bir çözüm getirmeyebilir. Tıpkı yanlış anahtarla kapıyı açmak için zorlamak gibi. Bir bakmışızdır ki anahtar kırılmış o anda, ya da çıkartıp başka anahtarla kapıyı açmayı deneriz. Tekrar kendimize kızma veya söylenme durumu olabilir. Doğru anahtarı bulduğumuz zaman da seviniriz ve dopamin hormonu salgılanmaya başlar. Dopamin hormonu, kısa süreli zevklerden aldığımız keyifken, serotonin ruh halini iyileştirici olandır; meditasyon, doğada yürümek, güneşlenmek serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Tabii aşırı aktiviteden ziyade düzenli olarak yapılması önemlidir.

Deneyerek başarılı olduktan sonra kişide mutluluk hissi gerçekleşir ve kişinin motivasyonunu arttırır. Deneyerek başarısız olduktan sonra ise kişide üzülme durumu gerçekleşebilir fakat bilmeliyiz ki negatif duygu diye bir kavram yoktur, her duygu pozitiftir. Yaşanılması gereken yaşanacaktır ve her gün yeni bir gündür. Güne içimizden ‘bugün harika bir gün olacak’ deyip başlarsak, kendimize yaşayacağımız gün hakkında olumlu sinyaller göndermiş oluruz ve olumlama faaliyetini gerçekleştiririz.

Deniyoruz ama başarısız oluyoruz, belki de zamanı erkendir, belki de zamanı daha gelmemiştir. Deneyerek devam etmeye çalışmak, kendimize uygun işi yapmak, çalışmaktan zevk aldığımız işi deneyerek veya kendimizi bilerek keşfedebiliriz. Kendimizi suçlamak bizi bir noktaya götürmeyeceği gibi, yaşadığımız durumdan veya olaydan ders çıkarıp devam etmek, başarısızlıkları ve başarılı olduğumuz durumları hayatın bir parçası olarak kabul etmek, kendimiz hakkında daha yapılandırıcı bir zemin oluşturmamıza yardımcı olabilir.

Doğru kapıyı doğru zamanda çalmayı bilemeyebiliriz fakat yanlış anahtar olduğunu fark edebiliriz, tıpkı kendimizi fark ettiğimiz gibi. Kendimizi bilmek, bizi doğru kapıya çıkartacağı gibi, yanlış anahtar yerine doğru anahtarı kullanma veya bulma olasılığını arttırabilir ve genel olarak deneyim, tecrübe, bilgi, çalışmak, bu olasılığı arttırabilir.

Her şeyin eli kulağında olduğunun bilincine sahip olmak, zamanın kısıtlı olduğunun farkına varmak, günümüz sorumluluklarının alınmasına destek olabilir. Önem listesi yapmak, kendimizle vakit geçirmek ve kendimizi tanımak, doğru kapının önünde olduğumuzu bize gösterir ki doğru kapıyı bulmamız, doğru anahtarı kullanma olasılığımızı da arttıracaktır.

Hayat; hepimize izler veya yollar gösterir, önemli olan o yolun doğru ve gidilebilmesi gereken bir yol olduğu, yolun kapalı veya virajlı yol olduğunu düşünmeli ve yolun sonunun düz olabildiğini de unutmamalıyız.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version