Dostça Konuşmanın Önemi

Murtaza Kamar 676 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

İletişim hayatımızda önemli bir yer tutar. Günlük yaşantımızda insanlarla sürekli etkileşim halindeyiz ve bu etkileşimlerin nasıl yürüdüğü, karşımızdaki kişilerle olan ilişkilerimizi doğrudan etkilemektedir. İnsanlarla olan iletişimimizi güçlü ve sağlıklı tutabilmemiz için konuşmalarımızda dostça bir yaklaşım sergilemek büyük önem taşır.

Konuşmalarımızı dostça başlatmak, karşımızdaki kişiyle güven ve saygı temelinde bir ilişki kurmamıza yardımcı olur. Örneğin, bir tartışma yaşadığımız kişiye karşı yumruklarımızı sıkarak agresif bir tutum sergilememiz, karşımızdakinin de benzer bir tutum takınmasına neden olabilir. Oysa konuyu birlikte çözümlemeye, farklı bakış açılarını anlamaya çalışan bir yaklaşım, sorunun daha kolay çözülmesini sağlayabilir. Medeni insanlar, problemlerini konuşarak çözme yoluna giderler.

İletişimimizde dostça bir tavır sergilemenin faydaları yalnızca çatışmaları önlemekle sınırlı değildir. Karşımızdaki kişiyle empati kurmamız, onun düşüncelerini ve duygularını anlamaya çalışmamız, ilişkilerimizi güçlendirerek ortak noktalar bulmamızı kolaylaştırır. Bu konuda yaşanmış aynı zamanda düşündürücü bir örnek teşkil edecek bir hikâye:

“Mühendis Straub evinin kirasını daha az vermek istiyor. Ama ev sahibinin bunu kabul etmeyeceğini biliyordu. Straub diyor ki: ‘Ev sahibine mektup yazdım ve anlaşmanın son bulması halinde evi tahliye edeceğimi yazdım. Oysa bu evden çıkmak istemiyordum. Kira biraz düşürülürse evde kalabilirdim, ama buna imkân yoktu. Çünkü ev sahibinin başka kiracıları da bunu denemişler ve hepsi de başarısızlığa uğramışlardı.’ Ev sahibi mektubumu aldıktan sonra avukatı ile ziyaretime geldi. Konuşmaya kira meselesiyle başlamadım. Evden çok memnun olduğumu, rahat bir şekilde oturduğumu anlattım ve konuyu bir hayli uzattım. Daha sonra ev sahibimin kiracılarının rahatlarını sağlamak için hiçbir fedakârlıktan çekinmemesinden dolayı, mukaveleyi bir sene daha uzatmak istediğimden söz ettim ama buna imkân bulamadığım için son derece üzgün olduğumdan bahsettim. Ev sahibi de içini dökmeye başladı ve kiracılarının kötü yönlerinden bahsetti. ‘Kiracılarımdan birisi kendisine hakaret eden bir sürü mektup yazmıştı. Oysa sizin gibi apartmanımdan memnun olduğunu söyleyen bir müşteri ile ilk kez karşılaşıyorum,’ diyerek benden memnun olduğunu anlattı ve kirayı düşüreceğini, ben bir şey söylemeden teklif etti. Ben bu indirimin az olduğunu düşünüyordum. Verebileceğim fiyatı kendisine söyledim. Hemen kabul etti, hatta evden ayrılırken evin iç dekorasyonunda bazı değişiklikler isteyip istemediğimi sordu.” (Dale Carnegie; Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı)

Konuşmalarımızda dostça bir tavır sergilemenin bir diğer önemli faydası da, karşımızdaki kişilerin bize karşı olumlu bir yaklaşım geliştirmesine olanak sağlamasıdır. İnsanlar genellikle, kendilerine gösterilen saygı ve anlayışı karşılık vermektedir. Bu nedenle, konuşmalarımızı dostça başlattığımızda, karşımızdaki kişinin de bize aynı şekilde yaklaşması oldukça olasıdır.

Öte yandan, konuşmalarımızda olumsuz bir tavır sergilememiz, karşımızdaki kişilerin de benzer bir tepki vermesine yol açabilir. Bir anekdotta anlatıldığı gibi, trafikte sürücüler arasında yaşanan bir tartışmanın, karşılıklı olarak artan öfke nedeniyle ciddi boyutlara ulaşması, konuşmalarımızın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Böyle durumlarda, sakin ve yapıcı bir yaklaşım sergileyebilmek, olayların içinden barışçıl bir şekilde çıkabilmemizi sağlar.

Uzun lafın kısası, istisnalar hariç nasıl davranırsanız öyle karşılık görürsünüz. Dostça konuşmaya başlarsanız muhtemelen aynı karşılığı görecekseniz. Gül verdiğiniz kişi taş atıyorsa verdiğiniz gülü sorgulamalısınız. Öfke çok şey kaybettirir, sükûnet çok şey kazandırır. Size sataşan ve kavga çıkartmaya çalışan birisi ile karşılaşırsanız, şu sözü hatırlayınız: “Bir hav hav size havlarsa ne yaparsanız?”

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version