Evlilik, hayatın sorumluluklarını birlikte paylaşmak için kurulur. Birlikte yaşamak için sadece aynı evi paylaşmak yetmiyor. Aynı zamanda evlilikte birbirine saygı, sevgi ile yaklaşmak gerekiyor. Bunun sevgi ve saygı çerçevesi içerisinde gerçekleşmesi için de çiftler arasında sağlıklı bir iletişimin olması gerekir.
Evlilikte sık yaşanan bir sorun, yanlış iletişim… Etkili bir iletişim, aile üyelerinin karşılıklı etkileşim olarak birbirini düşünce ve duygularını anlamalarını sağlar. İşbirliği, yardımlaşma ve paylaşma davranışlarını sağlar.
Sağlıklı bir iletişimde en önemli noktalardan bir diğeri de, empati yapmak ve iyi bir dinleyici olmaktır. Karşımızdaki kişinin, ruh halini, ne söylemek istediğini anlarsak daha sağlıklı bir şekilde iletişim kurabiliriz.
Sağlıklı bir iletişim kurabilmek için;
- Eşinizi ilgi ve dikkatle dinleyin.
- Eşinizi suçlama ve eleştiriden kaçının.
- Empati kurarak iletişim kurmaya çalışın.
- Gerçek duygularınızı samimi bir şekilde ifade etmekten korkmayın.
- Onay, takdir cümleleri kurmaktan çekinmeyin.
- Eşinizle konuşurken göz teması kurun.
- Sevgi sözcükleri kurun, sevginizi göstermekten çekinmeyin.
- Özür dilemekten çekinmeyin.
İyi bir iletişimin gerçekleştiği aile ortamında çocuklar daha bağımsız ve öz güvenli kişilik geliştirirken, sağlıklı iletişimin gerçekleştirilmediği ortamda büyüyen çocukların gelişimi engellenir. Çocuklar özgürce düşünemeyen, duygularını açıkça ifade edemeyen bağımlı birey olurlar.
Bu nedenle aile bireyleri arasında özellikle anne – baba ile çocuklar arasında etkili iletişimin kurulması çok önemlidir.