Fabrika Yangınları Devam Edecek

Serkan Aydemir 319 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Son zamanlarda fabrika yangınlarının çoğaldığını üzülerek takip ediyoruz. Fabrika yangınları sektörel olarak sınıflara ayrılsa bile, endüstriyel, kimyevi ve tekstil üretimi gerçekleştiren işletmelerde risk boyutunun üst noktada olduğu bilinmektedir. Her çıkan yangının nedeni diğerlerine benzerlik sağlamasa da, genel anlamda sayabileceğimiz nedenler şunlardır: Yanıcı ve parlayıcı sıvıların uygun şekilde istiflenmemesi, elektriksel sebepler, ekipmanlarda aşırı ısınmalar, kazalar, periyodik bakımlarının yapılmaması gibi birçok etken öne çıkmaktadır. Yukarıda saydığım nedenler buzdağının görünen kısmıdır. Yangınların çıkmasının asıl dört nedeni vardır. Bunlar:

  1. Yangın Önlemlerinin Alınmaması: İşletme proje aşamasından yapım aşamasına ve faaliyet noktasına geçen sürece kadar aktif ve pasif önlemlerin tamamını karşılaması gerekmektedir. Yangın önlemleri konusunda çözümlerin maliyet olarak görülmesi, gereksiz yatırım olarak düşünülmesi önemli bir eksikliktir. Dolayısıyla yangın söndürmenin ilk şartı olan erken müdahale anlayışı zayıf kalmaktadır.
  2. Bakım ve Kontrol Eksikliği: Yangın ve acil durum malzeme ve sistemlerinin aktif kullanımı, her an hazır olma düşüncesi, ilk müdahalenin başarılı olması, çıkabilecek yangının yayılmasının önlenmesi gibi temel prensiplerin sağlanması için gerekli olan temel şart, sistemin dinamiğinin her daim sağlanmasıdır.
  3. Yangın Yükü Hesabı ve Risk Analizinin Yapılmaması: Her işletmenin karşılaşacağı risk farklıdır. Her işletme ayrı bir yangın yükü taşır. Bunun belirlenebilmesi önemlidir. Doğru bir yangın risk analizi yapılarak alınacak önlemler ortaya çıkarılmalıdır. Zaman ve risk farklı ilerler. Zaman geçtikçe görebileceğimiz riskler de değişkenlik göstermektedir.
  4. Sistem-İnsan: Alınan önlemlerin insan modeli ile entegre edilmesi gerekmektedir. Tek başına sisteme güven sağlamak yeterli değildir. Yangına müdahalede sistemin ve insanların ortak bir çalışması ile başarı sağlanması gerekmektedir. Ülkemizde yangın anlayışı, kişinin ya da işletmenin karşılaştığı bir durum olmadığı sürece gereksiz, afaki bir durum olarak görülmektedir. Tüm bu sürecin sağlıklı ilerlemesinin temel şartı İŞVEREN YATIRIMLARI VE YETKİLİ DENETİMLERİDİR. Yangınsız günler dileğiyle.
Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version