Gebelikte Beslenme İki Kişilik mi?

İray Şen 626 Görüntüleme 1 Yorum
4 Dak. Okuma

Hamile olan kadınlara halk arasında “İki canlısın, gebesin, iki kişilik yemelisin” gibi cümleler çok fazla söyleniyor. Peki gebelikte nasıl beslenmeliyiz?

Gebelikte sağlıklı beslenme, annenin sağlığı ve bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde alınan besinlerin az ya da çok tüketilmesi gebeliğin durumuna göre değişmektedir, her koşulda aynı değildir.

Gebelik sürecinde annenin metabolizma hızı %20 artmaktadır. Bu artışa bağlı olarak annenin ve bebeğin ihtiyaçlarını sağlıklı besinlerden yeterli düzeyde alması gerekmektedir. İhtiyaçların karşılanması bebeğin kilo alımını da olumlu yönde etkileyecektir. Normal kiloda bir kadın için gebeliğin sonuna kadar 12-16 kg arasında kilo artışı önerilmektedir ancak kazanılan kilonun son iki trimestirde ayda 1 kg’dan daha az olması yetersiz, ayda 3 kg’dan fazla olması ise aşırı kilo alımı olarak kabul edilmektedir.

Gebelikte protein ihtiyacı normalden 5-15 mg fazladır. Anne adayları proteini hayvansal veya bitkisel gıdalardan karşılayabilir. Bireyler protein ihtiyaçlarını karşılamak için gün içerisinde mutlaka orta miktarda süt ürünleri, yağsız et, balık, yumurta ve kuru baklagiller tüketmelidirler.

Anne adayları sık sık acıkma hissiyatı yaşayacakları için mutlaka ara öğün yapmaları gerekir. Ara öğünde süt, yoğurt, kefir, taze ve kuru meyveler, badem, fındık, ceviz gibi besleyici gıdalar tüketmelidirler.

Gebeliğin 8’inci haftasından itibaren oluşmaya başlayan kemik ve dişlerin sağlıklı gelişimi için kalsiyum oldukça önemlidir. Anne ve bebek sağlığı için ortalama alınması gereken kalsiyum ihtiyacı 1200 mg’dır. Süt, peynir, yoğurt kalsiyumun en çok karşılanacağı kaynaklardır ve bireyler günde en az 3 porsiyon tüketmelidir. Bunların dışında balık, yeşil yapraklı sebzeler ve susamda da az miktarda kalsiyum bulunmaktadır.

Gebeliğinin ilk aylarında fazla bulantı ve kusma yaşanabilmektedir, bu durumun artmaması için demir takviyesi yapılmaz. Et, tavuk, balık, bakla, bezelye ve yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda tüketildiğinde bu besinler gebe kadınların demir ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Folik asit eksikliği normal insanlarda kansızlığa yol açarken, gebelikte eksikliği bebekte nöral tüp defektine sebep olur. Folik asit; yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, bakla ve bezelye gibi besinlerden alınabilir.

C vitamini hastalıklara karşı direnci arttırarak bağışıklığı güçlendirir. Vücudun kendisi C vitamini depolayamadığı için her gün yeterli miktarda alınması anne ve bebek sağlığı için önemlidir. Bu yüzden bu bireyler her gün en az 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidir.

Her bireyin günlük enerji gereksinimi farklıdır. Gebe bireyler iki kişilik olmasa da günlük enerji alımlarını 150-300 kkal arttırmaları gerekmektedir. Gebelikte anne ve bebek için önemli olan iki kişilik yemesi değil besin açısından zengin, sağlıklı ve çeşitli bir diyet ile beslenmesidir. Gereğinden fazla kalori alımı vücutta yağlanmaya neden olur. Bu da hastalıkları beraberinde getirecektir. Anne adayları, bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenerek emzirme dönemine hazırlıklı girebilirler.


KAYNAKLAR

  • Marshall, N. E., Abrams, B., Barbour, L. A., Catalano, P., Christian, P., Friedman, J. E., Hay, W. W., Jr, Hernandez, T. L., Krebs, N. F., Oken, E., Purnell, J. Q., Roberts, J. M., Soltani, H., Wallace, J., & Thornburg, K. L. (2022). The importance of nutrition in pregnancy and lactation: lifelong consequences. American journal of obstetrics and gynecology226(5), 607–632.
  • Özalper, B. (2014).Gebelikte Beslenme, Muş Alparslan Fen Bilimleri Dergisi,2 (2), 270-278.
  • Özkan, Ş. (2021). Gebelikte İki Kişilik Beslenme, Bilim ve Diyet Dergisi 7(1),27-29.
Bu İçeriği Paylaş
Yazan İray Şen
Bağlantılar:
Diyetisyen
1 Yorum
  • Çok güzel bir yazı, bu makaleden sonra diyetisyeni takip ediyorum ve devamını bekliyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version