Gülümseyen Depresyon

Meryem Demirci 607 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Mutlu göründüğü halde depresif düşüncelerle savaşan kaç kişi hayal edebiliyorsunuz?

Bazı bireyler, günlük hayatlarında çok neşeli gibi görünseler de aslında yaşadıkları depresyonun farkında değillerdir. Size de birinin gülerken veya neşeliyken aynı zamanda depresif olması pek de mümkün gibi gelmediğinin farkındayım ancak seanslarımda danışanlarımın, bir tür depresyon yaşadıklarını fark ettiğimde en çok şaşıranlar, gülümseme depresyonundan musdarip olanlardır.

Bu depresyona sahip bireyler yaşadıkları depresyonun farkında olmayabilirler ya da güçsüz olarak görülme kaygısıyla semptomları kabul etmekten kaçınarak, duygularına sırtını dönmeyi tercih edebilirler. Çok mutlu ve neşeli gibi görünseler de bu durum aslında, gerçek duygularını maskelemeye yönelik bir savunma mekanizmasıdır diyebiliriz. Bu tür savunma mekanizmasına tutunan bireyler başarısız sonuçlanan bir ilişki, kariyeri veya hayatında gerçek bir hedef olarak belirledikleri şeyin eksikliği hakkında derin bir üzüntü içerisinde olabilirler.

Bu duruma ek olarak yaşadıkları derin üzüntüyü çok iyi bir şekilde maskeleyebilmektedirler. Çoğunlukla düzenli bir işte çalışırlar, spor yaparlar ve oldukça aktif bir sosyal hayata sahiptirler. Maskeleri takılıyken mutlu bir hayata sahipmiş gibi görünürler, hatta çevresindeki insanlara mükemmel bir hayat sürdürdüklerini düşündürler. Bununla birlikte, maskenin altında aslında çokça üzüntü, düşük benlik algısı, uykusuzluk ve intihar düşünceleri olabilmektedir.

Bu depresyona sahip bireyler için, intihar kavramı özel bir tehdit olabilmektedir. Tipik olarak, şiddetli depresyon yaşayan bireyler intihar düşüncelerine sahip olabilir, ancak duygularına göre hareket edecek enerjiyi genellikle kendilerinde bulamayabilirler. Fakat gülümseyen depresyona sahip bireyler planlama ve takip etme konusunda yüksek enerjiye sahiptirler. Bu sebeple gülümseyen depresyon, klasik şiddetli depresyon biçiminden daha tehlikeli olabilmektedir.

İster danışmanlık ister psikoterapi yoluyla olsun, bu ruh halinden başarılı bir şekilde çıkmak ve aslında üzüntünün tetiklediği mutluluk maskesinden kurtulmak mümkündür diyebiliriz. Gülümseme depresyonu olduğundan şüphelendiğiniz sevdiğiniz ya da yakın arkadaşınız, konuyu ilk açtığınızda yaşadığı bu süreci inkâr edebilir, hatta olumsuz bir tepki bile verebilir. Bu tepki normaldir ve çoğu zaman bu bireyler içinde oldukları sürecin farkında değillerdir. Bu kişilerin yardım almayı bir zayıflık işareti veya yalnızca ciddi şekilde rahatsız olanların ihtiyaç duyduğu bir şey olarak görebileceklerini unutmayalım.

Danışmanlık veya psikoterapi dışında, gülümseyen depresyondan muzdarip olan kişiler etraflarındakilere açılmakla başlayabilirler. Yakın bir aile üyesi, arkadaşı veya partnerine açılmak mevcut semptomlarını bir noktaya kadar hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bazen etrafımızdakilerin de bizim onları desteklediğimiz gibi bizi desteklemekten mutlu olduklarını unutuyoruz. Duyguları açmak ve paylaşmak, depresif düşüncelerle başa çıkmakta en etkili yoldur. Bu yolu kullanmaktan lütfen çekinmeyelim.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version