İyi bir ağız ve diş sağlığına sahip olmanın ön koşulu ,doğru bir şekilde temizlenmiş dişlerden geçer. Dişlerin bakteri plağından ve besin artıklarından temizlenmesi için uygun fırça çok önemlidir. Peki piyasada bu kadar çok seçenek arasında bana özel fırçayı nasıl seçebilirim?
Her sektörde olduğu gibi diş fırçası ,diş macunu gibi günlük tüketim ürünlerinde de geniş bir yelpazede, çok çeşitli seçeneklerle karşı karşıya kalıyoruz. Reklamların gücü de yadsınamaz. Elektriklisinden, farklı açılara ve farklı kıl yapısına sahip pek çok diş fırçası bizi cezbederken tam da bu noktada acaba hangisi derken kafalarımız karışıyor.
Fırçamızı seçerken en önemli noktalardan biri; fırçanın büyüklüğü ve biçimidir. İdeal fırçamız her dişe ve her bölgeye ulaşacak şekilde olmalıdır. Diş fırçası fırça, başlık ve sap kısmından oluşur. Başlık kısmı küçük, orta ve büyük olmak üzere üçe ayrılır. Genelde orta ve küçük boy tercih edilir. Amacımız arka grup dişlere uygun başlıkla ulaşabilmektir. Fırça kılları yumuşak, orta, sert, ekstra yumuşak, orta yumuşak gibi çeşitlidir. Ekstra yumuşak diş fırçaları cerrahi işlemlerden sonra önerilmektedir. Genelde yumuşak fırça tercih edilmektedir. Sert diş fırçaları dişeti dokularını zedeleyebilir, aşırı kuvvet uygulamaktan kaçınmak gerekir. Sap kısmı açılı veya düz olabilir, ancak kaymaz ve esnek yapıda olması tercih edilir. Rahat bir tutuş sağlamalıdır. Dil ve yanak temizleyici özelliği de olan fırçalar tercih edilebilir.
Elektrikli diş fırçaları özellikle öz bakım becerileri düşük olan küçük çocuklar, ileri yaşlarda ve bakıma muhtaç bireyler, zihinsel veya fiziksel engellere sahip kişiler için oldukça iyi bir seçimdir. Bununla birlikte yapılan araştırmalar elektrikli diş fırçasının manuel bir diş fırçasından daha kısa zamanda daha çok diş bölgesine erişerek iyi bir temizlik yaptığını göstermiştir. Herkes için iyi bir seçenek olabilir.
Dişlerimizin durumuna, büyüklüğüne, dişlerimizin hassasiyetine, çenemizin yapısına ve ağız büyüklüğümüze göre diş fırçamızı seçmeliyiz. Seçtiğimiz fırça ile diş yüzeyinde oluşan plağı, besin artıklarını kaldıramıyorsak o fırça bize uygun değildir. Bazen bir kaç farklı diş fırçasını kullandıktan sonra bize en uygun fırçayı bulabiliriz. Bu konuda hekimimizden yardım alabiliriz.
Diş fırçalamaya başlarken fırça kuru olmalıdır. Kullandıktan sonra hava almalı ve kurumalı, diğer bireylerin fırçalarıyla temas etmemelidir. Islak kalırsa bakteri ve mantar üreyebilir. Fırça kılları yıpranmışsa, kılların yönü farklı yönlere bakıyorsa, kıllar arasında açılmalar varsa değişme zamanı gelmiş demektir. Önerilen ortalama süre 3 veya 4 aydır, daha uzun sürelerde fırçanın etkinliği azalmaktadır. Ancak kılların bükülmesi ya da deforme olması üç aydan az bir zamanda oluyorsa fazla kuvvet uyguluyorsunuz demektir ve dikkat etmek gerekir.
Çocuklar için 2.5-3 yaş fırçalamaya başlama yaşıdır. Burada önemli olan fırçalamayı çocuklara sevdirmek ve bir alışkanlık haline gelmesini sağlamaktır. Çocuklar için yumuşak fırça tercih edilmelidir.
Sadece diş fırçası ile dişlerin tüm yüzeylerine ulaşamayız. Arayüz dediğimiz iki dişin kontak noktası ya da kontak yüzeyindeki bakteri plağını ve besin artıklarını diş ipi kullanarak temizleyebiliriz.
Sağlıklı olmak elimizde…