Selamlar, bu ayki konumuz HPV. Gelin birlikte HPV nedir,nasıl bulaşır, bulaştan sonra nelere dikkat edilmeli ve tedavisi nedir bunlara bakalım.
HPV Nedir?
HPV (Human Papilloma Virus) halk arasında siğil olarak da geçen bir virüstür.
HPV Kimlerde Görülür?
HPV genel olarak çok eşli olan bireylerde görülmekle birlikte hamilelik sonrasında normal doğumlarda annede varsa bebekte de görülme olasılığı yüksek bir virüstür bunların dışında kontemine olmuş yani HPV virüsüyle temas eden eşyalarla temas etmek de bir bulaştır.
HPV Olan Kişiler Ne Yapmalı?
Öncelikle eğer ki cinsel aktivitesi varsa HPV virüsünün tipini öğrenmesi gerekir sonrasında düşük tip çıkarsa HPV virüsünün aşısını olabilir ve geçene kadar bu süreçte çift prezervatifsiz ilişkiye girilmemelidir. HPV virüsü yüksek tip çıkarsa eğer HPV erkekteyse biyopsi yapılıp kadından da smear testi alınmalıdır.
HPV Tedavisi Nasıl Olur?
HPV tedavisinde üç yol vardır. Birinci yol, elektrokoterle yakılma işlemi yapılır. Bu ameliyathane ortamında ve steril şekilde yapılmalıdır. İkinci yol, kriyoterapidir. Bu hasta uyutulmadan da yapılabilir. Soğukla hastanın HPV olan bölümüne donuk yanığı yapılarak düşmesi sağlanır. Üçüncü uygulama ise HPV virüsü düşürücü kremlerdir. Bunlarla daha konforlu ancak uzun sürede yok edilebilir.
HPV virüsü konusunda bilinen birçok yanlış vardır. Gelin bunları da burada konuşalım ve açıklığa kavuşturmaya çalışalım.
Öncelikle HPV virüsü kapı kolundan, saunadan, tuvaletten, duşa kabinden yüzde yüz bulaşır algısını yok edelim, çünkü çok düşük bir ihtimalle bulaşma olasılığı vardır. Diğer bir konu da HPV bir kere geçerse tekrar bulaşmaz, bu tamamen yanlıştır. Bir kere bulaşan bireyde sonrasında bağışıklık düştüğü vitamin eksiklikleri görüldüğü anda yeniden tekrarlar, yani bu hastalar aslında taşıyıcıdır. Bu nedenle sürekli dikkatli olmalıdır. Yanlış bilinen bir diğer konu da, kadınlarda erkeklerden daha çok görülür algısıdır. Tam tersi dünya ortalamasında erkeklerde kadınlara oranla daha çok görülür. HPV’nin genetik geçişi yoktur.
HPV’den korunmak amaçlı yapılacak ilk şey aşıdır, bu aşı 3 doz halinde doktorların kontrolü ve önerisi ile yapılmalıdır. Doktor kontrolünde yapılmayan herhangi bir işlem HPV virüsünün yayılmasına ve önüne geçilemeyen sonuçlara yol açılmasına neden olur sevgili okuyucularım.
Gelecek ayda yeni yazımda görüşmek üzere, sağlıklı ve huzurlu kalın.
HPV virüsünde yüksek riskli yani Hpv 16 veya Hpv18 çıkarsa kadınlarda kolposkopi yapılarak rahim ağzından biyopsi örneği alınmalıdır ki hücresel değişiklik olmuş mu diye bakılsın. Hpv Bağışıklık sistemiyle atılabilen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Hpv nin tedavisi yoktur, o tedaviler sadece siğilleri yok etmek ve azaltmak için kullanilan yollardir. Turkiye de ve dunyada cok yaygindir ve insanlarin %80 nde oldugu dusunuluyor. Kadinlarin duzenli smear yaptirmasi oneriliyor. Aşı koruyucudur. Çok onemli bir konu degindiginiz icin tesekkurler.
Ben teşekkür ederim bir kişiye bile yararım dokunursa ne mutlu bana