İkinci Bahar

Nevbahar Baydar Avşar 451 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

İnsan yaşamında olgun yaşlardan biridir ikinci bahar. Yıllarca çalışmış, çabalamış hayatın zorlu yollarından geçmiş, çocuklar büyütmüş insanlar ikinci baharlarında sağlık huzur isterler. Yılların yükünü taşımış, yorulmuş çocukları, torunlarıyla sadece sükûnet isterler. Bu da en tabi haklarıdır. Zaman zaman sağlık sorunları olur ve dünya yaşamının kıyısında hayata açılan pencereden biraz mutluluk, bolca aile sevgisi, biraz gezi yaşam akar, gider. Ancak! Olgun yaşın bu sevimli çiftlerinden birine hayatın gerçeği olan ölüm gelebilir. Her canlının ölümü tadacağı gibi. Kadınlar yalnızlığı daha sabırla kaldırır, alışır. Çocukları ve torunları ile hayatını sürdürebilir. Yalnız da yaşayabilir. Arkadaşlarıyla zaman geçirebilir, sosyal çalışmalara katılabilir ve kendilerini idame ettirebilir.

Ya erkekler? Onlar için aynı şeyi söylemek zor. Bu bir genelleme değil. Ancak tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki erkekler eşlerini kaybederse o yalnızlığı kaldıramıyor. Hayatına yeni bir eş istiyor. Dertleşeceği, günlük yaşamı paylaşacağı biri.. Bu da gayet doğal bir istektir. Ancak “ama” ları var. Danışmanlığımdaki tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim. Bu yaşta evliliklerde ekonomik çıkar öne geçmeye başladı. İstenen ev, tarla, altın ve para gibi kıymetli şeyler evliliği amacından uzaklaştırıyor. Bazen yıllar içinde yapılan bu birikimler evlilikten sonra amaca ulaşıldı mı, eş ayrılık yolunu seçiyor. Erkek mağdur oluyor. Dolayısıyla hakkını hukuk yolu ile almak için uğraşıyor. Ahlak, karakter, örfçe geleneklerin bozulduğu ortamlarda evlilik bir kurum olarak değil gelir kapısı olarak görülmeye başlıyor. Sorun da burada çıkıyor. Huzur arayan, ikinci baharını yaşamak isteyen kişiler üzücü hadiseler yaşayabilir. Bazen kadınlar da mağdur olabilir. Genelde bu sorunu erkeklerde daha sık rastlıyoruz. Bu toplumsal bir sorundur. Uzman olarak önerim, muhatabınızı çok iyi tanımadan evlilik yoluna girmeyin. Bir kadının bazı istekleri olabilir. Barınacağı bir ev, belli bir geçim düzeyi, mehir hakkı gibi. Muhatabınız bunların dışına taşıyor, beklentileri arttırıyorsa uzak durun.
Ve ailenin çocukları… Babalarınızı annelerinizi sevin. Baba yalnız kaldıysa sevgi, ilgi gösterin. Onlar sizden bunu beklerler. Hayat akan bir sudur ve devridaimdir. Sizde yaşlanacaksınız, onlara “off” bile demeyin. İkinci baharınız sağlıkla geçsin.

Sevgilerimle.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Aile Danışmanı
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version