Sevgili okuyucularım,
Bu yazıyı yazmadan önce, profesyonel ve özel hayatıma bakıp, geride bıraktığım dört haftada en çok gündemde olan konular nelerdi, diye kendime sordum. İnsanlar hangi konular hakkında konuştu ve neye kafa yordular?
Üç önemli konu büyük yer almıştı: “İnsan İlişkileri” , “Başarı” ve “Ekonomi“.
Öncelikle, “İnsan İlişkileri” ve bir sonraki yazımda “Başarı” konularına değinmek istiyorum.
Eğer insan ilişkilerimizi bilinçli bir şekilde iyi yönetmezsek, başarıyı hayatımızda yeterli bir şekilde yakalayamayız.
İnsan İlişkileri
İnsan ilişkileri sosyolojide, iki kişinin veya grubun arasındaki düşüncelerini, iletişimini, duygularını ve bağını anlatır. Aynı zamanda bir insan ne derecede insan ilişkisini yönetebiliyor ve bu alanda hedefleri nelerdir?
Sosyal ilişkiler, insanların sosyal olarak başarılı bir şekilde yaşayabilmeleri için temel bir ön koşuldur.
Bizler yalnız kalmayı tercih ettiğimiz zamanlar olsa da, insanlarla ve sevdiklerimizle bir araya gelme, çalışma ve eğlenme ihtiyacında ve isteğinde de bulunuruz.
Ailemizle, partnerimizle, çevremizle, dostlarımızla ve iş sektöründe çalışanlarla iyi bağlarımızın, geçimimizin olmasını diler, sevmek ve sevilmek, onlarla güzel, olumlu ve verimli zamanlar paylaşmak isteriz. Aksi takdirde mutsuz, huzursuz, başarısız olur ve uzaklaşma hissine kapılırız.
Kimimiz çevremizi küçük tutmak, kimimiz ise geniş çevrede bulunmak isteriz. Farklı insanlara tanışmak, yeni bilgiler edinmek, sohbet etmek, fikir alışverişinde bulunmak ve yeni alanları keşfetmek isteriz. Bu tamamen kişinin karakterine ve hayata bakış açısına bağlıdır.
Nerede ve hangi ortamda bulunursak bulunalım, bir veya birden fazla insanla sözlü ve sözel olmayan bir iletişimde bulunuruz.
İnsan ilişkilerinden bahsettiğimiz zaman akla ilk gelen kelime “İletişim” dir.
İletişim ikiye ayrılır: “Sözlü” ve “Sözel olmayan iletişim”
“Sözlü iletişim” insanların duygularını, düşüncelerini ve bilgilerini sözlü yollarla başkalarına aktarması olarak ifade edilir…
“Sözel olmayan iletişim” ise, her türlü jestleri ve yüz ifadelerini, çeşitli bedensel duruşları, ses tonlarını, fiziksel veya görsel temasları kapsar. Yani vücut dilimiz, davranışlarımız, yüz ifadelerimiz, duygularımız, kurduğumuz cümleler ve dile getirdiğimiz sözler “insanlarla olan bağımızı, ilişkilerimizi ve diyaloğumuzu” olumlu veya olumsuz etkiler. Bu yüzden herkesin hayatta sorumlu olduğu konulardan biri “İnsan ilişkilerini iyi ve doğru şekilde yönetmek ve üzerinde devamlı çalışmaktır.”
Bunu hedef kılmalı ve bunun için doğru stratejileri uygulamalıdır. Bizler bu konuda ne kadar iyi, verimli yol alır ve kendimizi geliştirirsek bir o kadar iyi, mutlu ve başarılı bir insana dönüşürüz.
Şunu belirtmek isterim ki, kendimiz bu konu üzerinde çalışırsak, karşımızdaki insanlar bu konuya ilgili ve hakim değilse, ve bu bizim iletişimimizi olumsuz etkiliyorsa, bizler de onları bu konuyla ilgilenmeleri için davet, motive edebilir ve bunun katkılarını anlatabiliriz. Onlara doğru davranışlarımızla ve sözlerimizle örnek olabilir ve farkındalık oluşturabiliriz.
İnsan ilişkilerinde kendimize sormamız gereken sorular nelerdir:
- Benim için insan ilişkileri ne ifade ediyor?
- Ben insan ilişkilerinde neleri önemsiyorum? Değerlerim ve beklentilerim neler?
- İnsan ilişkilerinde nasıl biri olmak ve bulunduğum konumda nasıl biri olarak algılanmak istiyorum?
- Ben kimlerle nasıl bir iletişimde bulunuyorum? Ve bağım ne?
- Doğru iletişimi nasıl sağlıyorum? Bunu neye atfedebilirim?
- Yanlış iletişimi nasıl sağlıyorum? Bunu neye atfedebilirim?
- Kimler hayatımda beni olumlu etkiliyor ve bana iyi geliyor? Bunların sebepleri neler?
- Kimlerin hayatını olumlu etkiliyorum ve kime iyi geliyorum? Bunları neye atfedebilirim?
- Kimler beni olumsuz etkiliyor ve bana iyi gelmiyor? Bunların sebepleri neler?
- Neyi değiştirmek istiyorum?
- İnsani ilişkilerimi ve iletişimimi daha iyi nasıl yönetebilirim? Hedeflerim neler?
Bunlar gibi daha bir çok sorulara çalışmamız gerekir.
Hayatımızda kimlerle iletişimde bulunuyoruz?
Özel Hayatta:
- Anne,
- Baba,
- Çocuk,
- Kardeş,
- Akraba,
- Arkadaş,
- Ve benzeri…
Profesyonel hayatta:
- Patron,
- Lider,
- İş yerinde üst, düz ve alt pozisyonda çalışanlar,
- Müşteri,
- İş ortağı,
- Ve benzeri…
Sosyal ilişkilerimize net bir şekilde odaklanmazsak, nelerle karşılaşabiliriz?
- Geçimsizlik artar,
- Doğru iletişim ve diyalog eksikliği yaşanır,
- Problemler çözülemez,
- Huzur ve mutluluk azalır,
- Motivasyon ve enerji düşüklüğü yaşanır,
- Yetersizlik ve başarısızlık hissi oluşur,
- Güvensizlik artar,
- Saygı azalır,
- Bağlar kopar,
- Ortamı negatif etkiler,
- İnsanlar yalnızlaşır,
- Depresyonlar ve hastalıklar çoğalabilir.
İnsan ilişkileri hafife alınacak ve yok sayılacak bir konu değildir. Hayatımızda en önemli konulardan biri.
Her insanın sosyal hayatında olumlu ve iyi bir alana ihtiyacı vardır. Kimi insan bunun farkındadır, kimisi ise değildir.
Çevremizdeki insanlarla bir araya geldiğimiz vakit, onlarla anlaşmayı, mutlu, huzurlu olmayı ve eğlenmeyi istememiz en doğal ihtiyaçlarımızdan biridir. Bize iyi gelen, kendimizi iyi hissettiğimiz ortamda huzur bulur, kendimizi rahat hisseder, motivasyonumuz, enerjimiz, potansiyellerimizi artar, işlerimize daha iyi odaklanır ve iyi yanlarımızı öne çıkarırız. Var olan problemleri daha iyi ve olgun şekilde çözeriz.
Hayatta yalnız yaşayabilsek de, sosyal hayatımızı doğru bir şekilde, kendi kişiliğimize dayanarak yönetirsek eğer, mutluluğumuz ve huzurumuz artar, iyi, seven ve sevilen bir insana dönüşürüz. Bu durumda, en önce yapmamız gereken şey, kendi kişiliğimize çalışmamız ve sonrasında sosyal hayatımıza daha detaylı inmemizdir.
Kübra hanım öncelikle verilen bilgiler gerçekten altın niteliğinde olup her bireyin bu metni yakınlarına özetmesi ile yaşantılarında büyük değişimler yapabilirler. Herkes kaliteli bir hayatı hak ediyor bunun yolu da başarılı iletişimle olabilir. Tekrar tebrik ve teşekkür ediyorum. Bir sonraki metni okumayı iple çekiyorum.
Güzel yorumunuz ve bakış açınız için çok teşekkürler Erdem bey. Mutlu oldum. Katılıyorum, dilerlerse büyük katkıda buluncağına inanıyorum.
İletişimsizliğin olduğu bu çağda çok faydalı olabilecek bir yazı kaleme almışsınız. Hayrendiş sitesini çok yeni keşfettim. Sizin yazılarınızı da çok beğendim Kübra hanım gelecek yazılarınızı takipteyim.
Selim bey, yorumunuz için sizede çok teşekkürederim. Böyle düşünmeniz ne güzel. Çok mutlu oldum.
Tebrik ederim canim kardesim. Basarili bir yazi oldu ve yazmis oldugun bilgilerin hepimiz icin cok önemli oldugunu dememe gerek yok sanirim. Blinincinde olmayan insanlarin bilincine yerlesmesi harika bir gercek olurdu.
Bir gercek daha varki, hersey yazida sözde basit. Dilegim yazini okuyan arkadaslarimiz gercek anlamda anlayip ve uygulamak icin kendi benligle alakali projesine ilham ile baslamak ister.
Teşekkürederim canım kardeşim. Senin bu özel ve güzel desteğinden çok ama çok memnun oldum. Evet, katılıyorum?
Rabia abicim sosyallasma ve insanlar arasi iletisimin verimliligini artirma ve akabinde mutlulugu tatma konusunda yazdigin bu makale cok egitici ve doyurucu olmus. Bilakis sanal alemde takilip gercek alemde sosyallasamayan ve iletisim kuramayan genclerimize bir tutmussun. Yazilarinizi ivedilikle okumalarini tavsiye ederim. Tabiki bende bundan böyle yazilarinizi okuyacagim . Bu vesile ile basarilarinin devamini dilerim.
Sevgili Kübra’cım bu sayfayı senin sayende tanıdım. Makalene ve seçtiğin konuya bayıldım.
Çok güzel detaylara parmak basmışsın.https://www.hayrendis.com/insan-iliskilerinin-hayatimizdaki-onemi/
Yüreğine, bilgine, kalemine sağlık. Bir dahaki konu tam bana göre BAŞARI okumak için sabırsızlıkla bekliyorum. Sevgiyle kal ?
Çok Güzel yazı oldu. Harika
Cok Tesekkürederim yorumun icin.?