İnsan Ticareti

Ayşe Ulaş 412 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Merhaba bu ayki yazımda geçen ay başladığım insan ticareti konusuna devam edelim istiyorum. Konu toplumun geleceği açısından oldukça önemli bir konu.

İnsan Ticareti Suçunun Mağduru

Kişinin zorla çalıştırılmak sureti ile hizmet ettirilmesi, fuhuş yapmaya zorlanması veya köleliğe tabi işler yaptırılması ya da vücut organlarının satılması gibi eylemleri yaptırmak için tehdit, baskı veya şiddet uygulanarak, kandırma, aldatma ile ülkede tedarik edilen, ülkeye sokulan veya ülke dışına çıkartılan, kaçırılan sevk edilen veya barındırılan kişi insan ticaretinin mağdurudur. Özelde tek tek bireyler mağdur olmalarına karşılık genel olarak bakıldığında toplum hatta tüm insanlık bu suçun mağduru olmaktadır.

 İnsan Ticareti Suçunun Yöntemleri

  1. Yöntem olarak kullanılması
  2. Kişileri ülkeye girişini sağlamak
  3. Ülke dışına çıkışını sağlamak
  4. İnsan tedarik edilmesi
  5. İnsanların kaçırılması
  6. Farklı bir ülkeye ya da şehre taşınması
  7. İnsan barındırma.

Araç olarak;

  • Şiddet, baskı, tehdit, kaçırma, hile, aldatma ve diğer zorlayıcı fiiller ile nüfuzun ya da aczin kötüye kullanılması
  • Kişideki denetim olanaklarından veya çaresizliklerinden yararlanılması
  • Başka şahıs üzerinde kontrole sahip kişinin rızasını elde etmek için menfaat alma-verme.

Amaç olarak;

  • Tehditle bedenen çalıştırılması
  • Hizmet ettirilmesi
  • Fuhuş yapmaya zorlanması
  • Köleliğe tabi oldurulması
  • Vücut organlarının satılması.

İnsan ticareti suçunun asıl fiilleri beş hareket olarak kabul edilmektedir. Bu hareketler; tedarik etmek, kaçırmak, bir yerden başka bir yere götürmek, sevk etmek ve barındırmaktır.

İnsan ticareti suçu uzun süre yasa dışı göç problemi olarak kabul edilmiştir. İnsanların var oluşları ile başladığı kabul edilen göç hareketi daha iyi yaşama arzusu ile günümüzde de devam etmektedir. Dünya genelinde artan terörizm, organize suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı ve uluslararası göç kaynaklı korkular ile göç politikası özellikle batılı ülkelerce sıkılaştırılmıştır. Bu şekilde göç hareketlerinin kontrol altına alınması amaçlanmıştır. Ancak insanların göç etme isteklerinde bir azalma olmamıştır. Sonuç olarak insanlar yasa dışı yollarla ve suç örgütlerinden de yardım alarak göç isteklerini yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Bu ise insan kaçakçılığı suçunu oluşturmaktadır. İnsan ticareti kavramı ile insan kaçakçılığı kavramı zaman zaman birbirine karıştırılmaktadır.

İnsan Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Arasındaki Benzerlikler

İnsan kaçakçılığı suçu da insan ticareti suçu da faillerin maddi yarar sağlamak amacıyla işledikleri suçlardır. Mağdurların bir yerden başka bir yere taşıması ve sömürmesi söz konusudur. Her iki suç da özel kast ile işlenir.

Gelecek ay yeni yazımız ile buluşmak dileğiyle…

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Ayşe Ulaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version