İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR? NASIL BESLENİLMELİDİR?
İnsülin direncinin ana sebebi genetik yatkınlıktır. Ancak son zamanlarda artan hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme (fast food, yüksek karbonhidrat, paketli ve rafineri gıdalar tüketimi vs.) gibi çevresel faktörlerin genetik yatkınlıktan daha baskın olduğunu söyleyebiliriz.
İnsülin Nedir?
İnsülin, pankreas tarafından üretilen; karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasını düzenleyen bir hormondur. Vücuda giren besinlerden sonra kan şekeri yükselir, pankreastan insülin salgılanır ve kana karışmaya başlar. Hücrelere enerji sağlanması için kanda glikoz olarak bulunan şekeri hücrelere iletilmesini sağlayan hormon olarak da bilinir.
İnsülin Direnci Nedir?
İnsülin hormonunun görevini tam olarak yapamaması durumunda ortaya çıkar, bu duruma ‘’İnsülin Direnci’’ denir.
İnsülin Direncinde Beslenme
- Uzun saatler aç kalınmamalıdır. Öğünler arasında 2-3 saat olmalıdır.
- Öğünlerin içerisinde mutlaka protein içerikli besinler olmalıdır.
- Probiyotik oranı yüksek olan besinler tüketilmelidir. Örneğin: kefir, yoğurt ve pancar.
- Haftada minimum 1 defa kuru baklagil tüketimi yapılmalıdır.
- Beyaz un içeren besinler yerine, esmer un içeren halleri tüketilmelidir. Örneğin: beyaz ekmek yerine çavdar ekmeği, pirinç yerine bulgur tüketilmeli.
- Meyve tüketimi yapılırken dikkat edilmelidir. Kuru meyve değil taze meyveler tercih edilmelidir. Ancak tüketilen meyvelerde de şeker oranları kontrol edilmelidir.
- Karbonhidrat ağırlıklı besinler tek başına tüketilmemelidir. Örneğin yanına süt grubundan veya sağlıklı yağ içeren besinlerden(ceviz, fındık vs.) eklenmelidir. Bu sayede kan şekeri dengelenmiş olur.
Basit şekerlerden ve basit şeker içeren tüm besinlerden uzak durulmalıdır.