Isı Pompaları

Ömer Duran 772 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

YIL OLMUŞ 2024. SİZ HALA KÖMÜR MÜ KULLANIYORSUNUZ EVİNİZDE?

Bu ay sizlere enerji tasarrufu üzerine yazmaya karar verdim.

Dünyada an be an çokça gelişim olmakla beraber, ne yazıktır ki bizi ilgilendiren kısımlar minimum düzeyde oluyor. Yani daha belimizi doğrultamadık.

Eski yazılarıma binaen biliyorsunuz ki “çevreci” yorumlar yapıp insanlara farkındalık sunmaya çalıştım. Yaşadığımız tabiat yavaş yavaş ölmekte ve çoğumuz bunun farkında olmasına rağmen umursamaz bir tavır sergilemekte. Ben şu an bu durumun en ufak örnekleri ile başlayarak; evlerde kullandığımız ısıtıcı sistemler üzerine ufak bir araştırma yaptım. Dilerseniz konunun devamında da anlatmak istiyorum.

Kullandığımız ısıtma sistemleri sırasıyla; kömür, klima ve doğal gaz sistemleri biliyorsunuz ki ısıtması iyi ancak ısıtırken dünyaya geri saldıkları kimyasal gazlar nedeniyle kötücül bir sistem. Peki biz bunları kullanmasak nasıl ısınabiliriz? Esas sorumuz bu. Cevabı ise çok basit, ısı pompaları ile.

Isı pompaları, enerji tüketimi olarak elektriği kullanıyor. Çok basit anlatmak gerekirse, kapalı bir kabın içinde su hayal edin ve bunu rezistanslar ile ısıttığınızı düşünün. Sıcaklıktan meydana gelen buharı, bir boru sistemi ile evinizin duvarlarında veya yerde yani zeminde dolaştığını düşünün. Netice itibariyle sıcak buhar sayesinde veya ısıtılan sıvının buharı sayesinde eviniz ısınıyor. Kullanılan materyal sadece elektrik. Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre ise 10 yıl içerisinde doğal gaz ile kıyaslandığında daha ucuz bir maliyeti olduğu ortaya çıkmış. Bu sistemi biraz daha geliştiren kişiler evlerinin çatılarına güneş paneli yerleştirmişler. Bu sayede kullanılan elektriğin ücretini daha ucuza çekmişler. Hatta piller yani şarj edilebilir materyaller ile daha da ucuz olmasını sağlamışlar. (Düşünsenize evinizde bir sauna odasının olduğunu ;))

Yani demem o ki tabiata yardım etmek hala elimizde. Güzel Türkiye’miz diğer ülkelere nazaran, tabiatla bir ve dört mevsimi de yaşayan bir ülke.

Neden aklımızı kullanmıyoruz? Neden her felaketi sanki başka bir medeniyete veya kadere bağlıyoruz ki? Esas soru “Biz ne yaptık?” olmamalı mı?

Bu konuyu internette sadece “ısı pompaları” yazarak araştırabilir ve size en uygun maliyette ve düzeydeki sistemleri bulabilirsiniz.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Ömer Duran
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version