Deprem hazırlığından daha fazla ilgi çeken konu, depremin ne zaman olacağı konusunda yapılan tahminlerdir. Depremlerin ne zaman olacağı konusunda kesin bilgi sahibi değiliz. Yaşadığımız büyük depremler, hazırlık sürecimizi daha iyi analiz ederek ilerlememizi sağlamalıdır. Peki, beklenen deprem için ön hazırlıklarımız var mı? Bunun için sadece bir kısmını aktarmaya çalışacağım; hazırlık sürecini gerçekleştirmeliyiz.
İstanbul, 24 saat yaşayan bir şehir. Şehir profilinde genelleme yapmak mümkün değil. Çözümsel noktaya gelecek olursak, şehrin afet hazırlığı ilçe bazında uygulanacak hazırlık usullerine göre gerçekleştirilmelidir. Çalışan nüfusun çok fazla olması, işe gidiş ve geliş sürelerinin fazlalığı, ev dışında daha çok zaman geçirmek demektir. Örneğin, çalışan bir birey işe gitmek için en geç 06:00/07:00’de evden çıkıyorsa ve mesai bitiminde eve varışı en erken 19:00/20:00 aralığını bulmaktadır (iyimser tahminler). Bu durum, kişilerin dışarda geçirdiği zamanın 15 saati bulduğunu gösterir. Evde duracağı zaman ise 8-9 saat. “Deprem gece oluyormuş” derler ya; bu tamamen ispatlanmamış bir teoridir. Her saat deprem olma olasılığı mevcuttur. Ya ev dışında depreme yakalanırsak? Aslında tüm hazırlığı buna göre yapmalıyız.
Yaşadığımız evlerin eski, hasarlı, zayıf gibi durumlarına bakıp kentsel dönüşüm ve güçlendirme noktalarına odaklanıyoruz. Düşünün; 200 bin bina (yine iyimser tahmin) tekrar yıkılıp yapılacak. Bu ne kadar yılı alacak? Bu kadar zamanımız yok…
İlçe bazında uygulanması gerekenler demiştim. Nereleri güçlendirmeliyiz? CAMİ, OKUL, AVM, OTEL, ALT VE ÜST GEÇİTLER, ANA ARTERLER, TÜM KAMU BİNALARI, METROLAR VB…
Elimizde ne var, neyi tespit etmeliyim? İlçe nüfusu, kadın-erkek sayısı, engelli sayısı, park sayısı, kapalı otopark sayısı, güvenlik görevlisi sayısı, belediye çalışan sayısı, arama kurtarma dernek ve personel sayısı, boş bina sayısı, ambulans sayısı, karakol sayısı, itfaiye araç ve personel sayısı, dernek sayısı vb…
Yukarıdaki yazdıklarım sadece genel ön hazırlık tespiti için gerekli noktalardır. Bunlarla ilçe bazında örnek uygulama yapılabilir. Uygulama modelini başka bir yazıda aktarmaya çalışacağım. Hâlâ başlıktaki soruyu düşünüyorsanız, hazırlığınız yoksa saat kaçta olursa olsun sizin için fark etmez ki… Afetsiz günler dileğiyle…