İşverenlere Yangın Güvenlik Çözüm Önerileri

Serkan Aydemir 792 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Yangın bir işletmede can kaybı başta olmak üzere işletmenin gelir kaybı, ticari çıkarlarını ve işin özelliklerini yok etmektedir. Genel sorumluluk kanun ve yönetmelik kapsamında işverenlere bu sorumluluğu yüklese de genel hatların kontrolü İSG uzmanları yada acil durum yetkilileri tarafından çözüm bulunmaya çalışılmaktadır. İşverenler sadece kendilerine sunulan raporlar, acil durum eylem planları ve içeriklere bakarak karar verici konumda bulunurlar.

İşverenler tarafından yapılması gerekenler açık  bir şekilde göz önündedir. Kendi işletmesi için sadece yangın değil tüm acil durumlar için 4 basit  aşamayı uygulamalıdır.

  1. YATIRIM: İşletme çalışanlarının ve yapısının acil durumlara hazırlığı için kurulum aşamasında yatırım yapması kaçınılmaz bir gerçektir. Yangın sistemlerinin aktif söndürme ve pasif durdurucularına sektöre özgü zorunluluk kapsamında minimum seviyede olmak üzere güçlendirici faaliyetler tespitleri yapılarak bina tasarımı sürece hazırlanır. Bu süreçte kaçış esasları ve kaçış dizaynı en çok dikkat edilecek konulardan biri olmalıdır.
  2. İŞLETİM: Mevcut sistemlerin sürekliliği insan entegresi ile birlikte olmalıdır. Bu sürecin sağlıklı çalışmasının en önemli kısmı tüm sistemlerin periyodik kontrolü ve faal durumda kalması acil durumun haber alınması, ihbar değerlendirilmesi ve müdahale için önemli bir durumdur.
  3. DEĞERLENDİRME: işletmenin acil durum değerlendirilmesi periyodik aralıklar ile olmalı, risk analizleri, gerekli ise ısıl haritalar, yangın yükleri, acil durum eylem planları revize edilerek işletme körlüğü ortadan kaldırılabilir.
  4. EĞİTİM: İşveren zorunluluklar haricinde çalışan eğitimini farkındalık eğitimine çevirdiği takdirde sistem ve insan entegresi kolaylıkla oluşturulabilir. Sadece sistem her şeye çözüm olmaz. İnsan sistemi tanımalı ve gerektiğinde müdahale etmelidir.

Yukarıda bahsettiğim basit 4 aşama birkaç madde daha eklenerek geliştirilebilir. Önemli olan temel şablonda söndürme maliyetinden çok önlem noktasının daha kolay olmasıdır. Bu işletme kayıplarını daha önemli olan can kayıplarını düşük seviyede tutar.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version