Kaligrafi

Gülay Eker 722 Görüntüleme 15 Yorum
4 Dak. Okuma

Bundan yedi sekiz yıl öncesinde “Kaligrafi nedir?” diye bana sorsaydınız, grafi hecesinden yola çıkarak “Grafik tasarım” derdim. Bu da uzaktan yakından alakası olmayan bir tanım olurdu elbette.

Kaligrafi, güzel yazı yazma sanatıdır.

En yalın hâliyle; Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatına “Hat” , Latin harfler kullanılarak oluşan güzel yazıya “Kaligrafi” denir. “Calligraphy” kelimesiyle de İngilizce’de yer almaktadır.

Kaligrafi; kendi içinde pek çok dallara ayrılmıştır. Düz harfler, italik, fraktur capperplate ve brush bunlardan bazılarıdır.

Kaligrafi eğitimi almak isteyenlere temel olarak düz harfler tek tek öğretilerek başlanır. Kişinin, bir derste ortalama iki üç harf öğrenmesi yeterlidir. Çünkü, bütünün güzelliği harflerin doğru ve kuralına uygun yazılmasına bağlıdır. Bu yüzden öğrenirken acele etmek yerine doğru öğrenmeye odaklanılmalıdır. Yaklaşık üç dört ayda kişinin gayreti de gözününde bulundurulursa düz harfler bitirilmiş olur.

Yeni harfler öğrenilirken geriye doğru hep bir tekrar vardır.

Kaligrafi öğrenmek için eğitim almaya başladığınız anda anlarsınız ki artık uzun bir yolculuğa başlamışsınızdır. Devamlı öğrenir, yeni şeyler keşfeder ve üretirsiniz. Zaten kurs sürecinde bu eğitim ne zaman bitecek diye bir düşünceyi aklınıza bile getirmezsiniz. Artık kaligrafi hayatınızın tam ortasına yerleşir, kopamazsınız.

Kaligrafi sanatı içinde; matematik, geometri, çeşit çeşit cetveller, söz koleksiyonu, renklerin uyumu, kağıt yapısı, dik oturuş, kompozisyon, mürekkep kullanımı, düzen, itina ve sabır barındırır. Bunlardan birinin eksikliği yapıyı bozar.

Çoğunlukla festivallerde görmeye aşina olduğumuz kaligraflar sakin kişilikleriyle ortaya çıkarlar. Çünkü kaligraf olmanın en temel şartı sabırdır.

Bir tablonun sonuna geldiğinizde bir harfi yanlış yazabilir yada küçük bir el değmesiyle mürekkebi dökebilirsiniz.

Hatta, tüm yazıyı bitirmişken, yanlış bir hareketle, saatlerinizi saniyeler içinde heba edebilirsiniz.

Dingin ve düzenli yaşam tarzlarıyla kaligraflar yaptıkları sanatı kişiliklerine yansıtırlar. Onların kalem ve kağıtlarla kurdukları kendi dünyaları vardır. Kaligrafi kursundan içeri giren çoğu kişi, bu dünyanın mistik havasını anında fark eder. Kaligraflar, yumuşak ve şefkatli tavırları, dingin ve huzur veren auralarıyla hemen hemen herkes tarafından sevilirler.

Dünyada Türk kaligrafisi ilgilileri tarafından takip edilip övgü ile bahsedilmesine rağmen ülkemizde hala yeterince tanınmamaktadır. Şimdilerde kaligraflar, belli aşamalardan ve kuruldan geçerek; Somut olmayan Kültürel miras taşıyıcıları “Kaligraf Sanatçısı” unvanına sahip olabilmektedirler.

Ülkemizde pek çok kaligraf yetişmiştir. İlklerden olan ve şu an 95 yaşındaki Ethem Çalışkan bunlardan biridir. Hattat, ressam ve gazeteci olan Ethem Çalışkan, Türkiye’deki ders kitaplarında yer alan Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve İstiklal Marşı’nın yazımını yapan kişidir.

Günümüzde pek çok kaligraf çalışmalarını sosyal medya üzerinden paylaşmaktadır. Bazılarının çalışmaları taktir edilmesi gerekirken bazı çalışmalar ise gözü yormaktan öteye gidememektedir.

Tüm sanatsal faaliyetlerin temelinde yeteneğin yanında çalışmak da çok önemlidir. Azim ve istikrarla çalışmak…

İyi bir kaligraf olmanın bir diğer şartı ise iyi bir hocadan eğitim almaktan geçer. Kendimi bu konuda şanslı sayıyorum. Ufuk bey bana kaligrafiyi sevdiren ilk hocam olmuştu.

Şimdi ders aldığım Saim hocam, kaligrafi sanatının tüm inceliklerini öğreten, hatalarımı hemen görebilen ve düzelten, her hafta yepyeni bilgilerle ufkumu açan hocam oldu.

Sevgili okurum, sanırım birazcık olsun kaligrafi hakkında bir bilgiye sahip olmuşsunuzdur. Size bu güzel sanatı azıcıkta olsa tanıtabildiysem, ne mutlu bana …

Artık bir tabloya bakarken; onu yapan kaligrafın ellerinin sesini, nefes alışverişindeki heyecanını ve kalbinde anlatmak istediklerinin harflere bürünmüş atışını duyabilirsiniz…

Tabloların da sesi, gözü ve yüreği vardır.

Daha yolun çok başında olan:

@gulay_kaligrafi777

Saygılarımla…

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Gülay Eker
Bağlantılar:
Öğretmen / Yazar
15 Yorum
  • Sizinle her ay yeni bir yolculuğa çıkmış gibi oluyorum.Yeni şeyler öğrenmek o kadar iyi geliyor ki bizlere.Kaleminiz daim olsun Gülay Hanım.

  • Eskiden kalografi sanatına merak eden biri olarak ankatımınızla tekrar başlamak ve devam etme heyecanı verdiniz. Ama sizin duygunuz vererek yaptığınız sanata saygı duyuyorum.. Yüreğinize sağlık. Selam ve dua ile.

  • Ellerinize sağlık Gülay Hanım. Bu ay da çok keyifli bir yazı ile karşımızdasınız.

  • Kalografi ince ayrıntısı ile bu kadar güzel ve ohtişamı ile anlatılır emeğinize sağlık başarılarınız daim olsun.

  • Kaligrafi Sanatını o kadar güzel anlatmışsınız ki tebrik ediyorum.Böyle bir yolculuğun içinde olmak ayrı bir keyif. Kaleminize yüreğinize sağlık. Her zaman olduğu gibi yine harika

  • Kaligrafi sanatını o kadar güzel anlamışsınızdır hocam tebrik ediyorum çalışmalarınızda başarılar.

  • Ellerinize yüreğinize sağlık hocam tebrik ediyorum.
    Çalışmalarınızın devamını diliyorum ✅

  • Tebrik ederim hocam ,
    Kaligrafi ancak bu kadar güzel anlatılabilir,
    Hisler duygular bu kadar güzel özetlenebilirdi,
    Elinize kaleminize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version