Kaygı

Serap Güven 473 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Merhabalar Değerli okurlarım.

Bu gün kaygı konusuna değinmek istiyorum.

Kaygılı insanlar işleri yolunda gitse de kaygı içinde olurlar. İlişkilerinde de aşırı duyarlı olan kaygılı insanlar hemen depresyona girerler. Belirsiz kaygılarla sürekli gergin, sıkıntılı, umutlarını yitirmiş şekilde olurlar. Dikkatlerini toplamakta zorluk çekerler, bir konu üzerinde karar vermekte zorlanırlar. Karar verirken de bir işi yaparken yapabilecekleri yanlışlar ve bu yanlışlar üzerinde yapabilecekleri şeyler üzerine çok düşünürler, olumsuz sonuçlar üzerine aşırı kaygılarını sürdürürler.

Günlük olaylara ilişkin kaygılara geçmişte yapılmış kaygılar, gelecekte ortaya çıkacak güçlükler eklenir. Kaygılı insanlar sürekli düşüncelerin içinde oldukları için uykuya daldıklarında kaygı içerikli rüyalar görürler ve ertesi günde kaygılı bir şekilde uyanırlar.

Kaygılı kişiliklerde sıkça gördüğümüz bedenin verdiği tepkiler vardır. Boyun ve omuz bölgesinde görülen kas gerilimi, sık idrar yapma, uyku düzensizlikleri, terleme, avuç içlerinin sürekli soğuk ve ıslak olması, bir neden olmadan kan basıncının ve nabız hızının atması, kalp çarpıntıları gibi bedensel belirtiler gösterebiliyor.

Kaygılı bir insanın telaşlı bir günde evden çıktıktan sonra kapıyı kapatıp, kapıyı kapattığını hatırlamayıp geri dönerek kontrol etmesi ve bu durumun tekrarlaması kaygının her seferinde daha fazla olmasına neden olur.

Kaygı kökenini kişinin çocukluk yaşantılarından alır. Bu yaşantılar çocuğun anne-babası ve öğretmenleri gibi yetişkinlerin yanı sıra yaşıtlarıyla olan ilişkilerini içerir. Kaygı, çocuğun çevresindeki kaygılı insanların varlığı ile gelişir.

Kaygı oranı yüksekse kişinin ilaç tedavisi ve psikoterapi ile ilerlenmelidir. Düşük kaygı düzeni var ise sadece psikoterapi ile kişi bu durum un üstesinden gelebilir.

Değerli okurlar, kaygı durumunun nedenleri, sonuçları ve tedavi şekillerinden bahsettim.

Kaygısız bir yaşamınızın olması dileği ile. Sevgiler.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Serap Güven
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version