Kendinden Kaçmak

Hayal Hamza 383 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Kendinden kaçış; içsel yolculuktan, sorunlardan, rahatsız edici duygulardan kaçmaktır. Fazla yemek yeme, alkol ve madde kullanımı, aşırı sigara içme, aşırı çalışma, sürekli meşgul olma, çevreden ve arkadaşlardan kaçma, kendi duygusal ihtiyaçlarını fark etmeme veya bunları bastırma, duygularını ifade etmenin zayıflık olduğunu düşünme, sosyal medya, oyunlar ve sürekli eğlence arayışı içinde olma gibi durumlara yol açar. Bunlar geçici olarak rahatlık sağlar ama çözüm değildir, işe yaramaz. Uzun süren bu durum duygusal sorunlara, psikosomatik hastalıklara, depresyona, kaygıya, sağlam olmayan yalnızlığa yol açabilir.

Kişi kendinden kaçtıkça, kendini geliştirmeyi, içsel büyümesini, daha dirençli olmasını engeller. İçsel sorunlar çözülmediği ve kaçınıldığı zaman iç sesimiz durmadan konuşur, duygusal boşluklar yaratır ve bu durum yanlış arkadaşlıklar, evlilikler ve mutsuzluklara yol açan ilişkilerle sonuçlanabilir. İlk zamanlar bunlar fark edilmeyebilir, ama zaman içinde bu durum yüzeye çıkmaya başlar. Kendinden kaçmak, duygusal bağımlılıklar geliştirerek toksik ilişkilere yol açar. Başkalarının onları mutlu etmesini bekler, suçlu arar, beklentiye girer, yaranmaya ve onaylanmaya çalışır ve bunlar olmadığı zaman hayal kırıklığı yaşayabilir.

Kendiyle yüzleşmeyi bilen insan, korkularıyla ve onu yöneten inançlarıyla nasıl başa çıkacağını öğrenir. Eskiden büyük anlamlar yüklediği şeylere karşı kendini üzmeden, stres yapmadan çözüm bulmaya çalışır. Kendimizden kaçmadan kendi duygularımızla tanışmak, nelerden hoşlandığımızı, hobilerimizi ve isteklerimizi keşfetmektir. Kendimizi daha iyi tanıdıkça özgüvenimiz ve saygımız artar. Bu şekilde yanlış ilişkilerden ve evliliklerden uzaklaşarak, kendimizi kabul ederek sağlıklı ve mutlu bir yaşam süreriz.

Böyle bir durumda kişi kendine anlayış göstermeli, düşüncelerini ve duygularını kabul etmeli, kendine karşı öz sevgi geliştirmelidir. Her gün kendine beş on dakika ayırarak yazmalıdır. Yazarak duygularımızı, düşüncelerimizi ve içsel dünyamızı anlamamıza yardımcı olur ve farkındalık geliştirir.

Bazen bu durumlarla baş edemeyiz. Bu zaman profesyonel yardım alabilir, bir terapistten veya danışmandan destek alarak duygusal sorunlarımızla başa çıkabiliriz.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Hayal Hamza
Bağlantılar:
Psikolog & Psikoterapist
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version