Kendini affedememek, bir kişinin geçmişte yaptığı hatalar veya olumsuz eylemler nedeniyle sürekli kendini suçlu hissetmesi durumudur. Bu durum, duygusal ve zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkiler meydana getirebilir.
Bazen insan kendini affedemediği için ve ya böyle bir duygunun onda olduğunu bilmediği için başkalarını sık sık suçlar, aşağılar, kıskanır, tiksinir. Kendinde olmayanı, yada kendi yapamadıklarını karşısındakinde gördüğü için ve bununla baş edemediği zaman kendine karşı hissettiği kötü duyguları diğerlerine transfer ederek kendini rahatlatır. Baş edemediği bu duygular yüz çizgilerinde bile kendini gösterir. Ağız çevresinde düşüklük, yüzünde kibir, kaşların çatılması vb.
Kişi, hatalarını ve kusurlarını aşırı derecede eleştirebilir. Kendi kendine yüksek ve ulaşılması zor standartlar koymak, hatalar yaptığında bu hataların tolere edilmesini zorlaştırabilir. Geçmişte yapılan bir hata ya da başkalarına verilen bir zarar nedeniyle sürekli suçluluk hissi duyar.
Psikosomatik hastalıklarda bu zaman başlar. Kabullenememe, öfkeli olma, dünyayı ve insanları suçlamak ve s. zamanla bedensel hastalıklara da yol açar. Daha çok alerjik reaksiyonlar, sedef hastalığı, egzama, baş ağrıları, gastrit vb. Kişi bu duyguların kendiyle alakalı olduğunun farkına vardığı zaman kendini affedebilir.
Kendinizi affetmek zaman alabilir ve sabır gerektirebilir. Kendi duygusal sağlığınıza yatırım yaparak, bu süreci daha yönetilebilir hale getirebilirsiniz.
Peki nasıl baş edebiliriz?
Önce kendinize karşı şefkatli, nazik ve anlayışla yaklaşın. Hataların insan olmanın bir parçası olduğunu kabul edin.
Kendi kendinize olumlu ve destekleyici bir şekilde konuşmayı öğrenin.
Geçmişi değiştiremeyeceğinizi kabul edin ve ondan dersler çıkararak geleceğe odaklanın.
Ve en önemlisi bütün danışanlarıma önerdiğim gibi hobilerinizi geliştirin. Her insanın hayatında hobisi olmalıdır, hobilerinizin olması kendi potansiyelinizi, kabiliyetinizi ve kendinize olan sevginizin, değerinizin, saygınızın çoğalmasını ortaya çıkarır.