Günümüzde eğitimde ben haklıyım anlayışı var. Veliler ve öğrenciler arasında bir anlaşmazlık ve kim daha haklı durumu söz konusu. Velileri dinliyoruz, onlar kendince haklı, çocukları dinliyoruz onlar da, eğitmeni dinliyoruz veli öğrenci anlaşmazlığı onları da etkiliyor.
Bakalım kim haklı? Aslında bu bir haklılık-haksızlık savaşı olmamalıdır. Veli öğrenci öğretmen veya rehber öğretmen öncülüğünde bu durum bir çözüm noktasına kavuşturulmalıdır. Veli ve öğrenci arasında empati kavramı ön planda olmalı, geçmiş odaklı bakış açısından uzak durulmalıdır.
Sosyal hayat, ders, aktivite arasında bir denge kurulmalı ve gün planlanmalıdır. Her öğrencinin ders anlama şekilleri birbirinden farklı olabilir. Kimi öğrenci görsel ile çok iyi anlıyorken, kimisi işitsel olarak çok iyi anlıyordur. Bu ayrımı ve planlamayı veli ve öğrenci kendi aralarında yapamıyor ise rehber öğretmen desteği şarttır. Öğrencilere gelecek konusunda eğitimin önemi, düzenliliğin esası aşılanmalıdır. Çalışma motivasyonu artırıcı teknikler bulunmalı veya teşvikler yapılmalıdır. İyi bir plan, iletişim, empati ve öğretmen desteği sonucunda bu anlaşmazlığın ortadan kalkacağı aşikârdır. Çünkü öğrenci hem ders hem aktivite hem sosyal hayatı bir arada yürütmek isteyecektir ve bu düzen sağlandığı zaman anlaşmazlık oluşmayacaktır. Gerekli özen, ilgi, empati ve motivasyonları sağladıktan sonra öğrenci ile iletişim de iyi olacaktır.
Hayat tamamen dersten ibaret değildir. Bu düşünce yapısına sahip olan velilerimiz de empati yapmalı, bu hususta geçmiş düşüncesinden uzak durmalı ve çağın durumuna ayak uydurmalıdır.
Sonuç olarak veli öğrenci ve rehber öğretmen desteği ile bu durum çok rahatlıkla çözümlenecektir. Çocuklarımızın geleceğini şekillendirmek için veliler olarak kendimizi de geliştirmemiz gerektiğini unutmamalıyız.
Teşekkür ler hocam tespit iniz için yerinde olmuş
Kimin haklı olduğunu bulmaktan daha çok sorunu tespit edip çözüm yolları araştırılmalı, geliştirilmeli.