Üstat Nuri Pak dil ‘‘Kitap okumadan meydan okuyamazsınız.’’ diyerek kitap okumanın öneminden az ama öz bir şekilde bahsetmiştir.
Gönül Sultanlarımızdan Ali Haydar Efendi’nin dervişlerinden nakille ‘‘Hocamız kitaba o derece önem verirdi ki, kitabın sayfalarını dahi çevirirken sayfa seslerini duymazdık.’’ Diyerek unutulmayacak anılar bırakmışlardır bizlere.
Kitap okumak 21.yüzyılda başlı başına bir başkaldırıdır, tüketimin hızına, vazgeçilmez oluşu gibi bir algı oluşturanlara, popüler kültür çarkında yok olup gitmeye karşı bir direniş ve başkaldırıdır.
İlişkilerin çıkarlar üzerine kurulduğu, insanların giderek yalnızlaştığı bir dönemde hakiki bir sığınak ve dost olarak alternatif oluşturmaktadır. Kitaplara gösterilen değer nispetinde kitabın kendisini okuyan kişiye açtığı fikrindeyim.
Evlerimize aldığımız çiçekleri sulamak yeterli gelmez der annem, onları sevip değer verdiğini de belli etmen gerekir derdi, o vakit çiçek dal budak salmaya ve güzelleşmeye başlar.
Bu durumu pekâlâ kitaplara da uyarlamak icap eder, kitapları okuduktan sonra kaldırıp atmamak, arada onlara tekrardan bir ‘‘göz değdirmek’’, ‘‘temiz bir bez ile silmek’’ dahası hatırlamak gerekir.
Yazımın başında da belirttiğim gibi kendimizi kitaplara açtığımız ölçüde onlarda kendilerini bizlere açacaktır, okuması daha bir keyifli hale gelecek, anlamamız daha kolay olacak ve onlardan istifade edebilmemiz için gerekli şartlar oluşmuş olacaktır.
Atalarımız yere düşen kâğıt gördüklerinde yerden alırlar ve kaldırırlar, gözle görülür bir hürmet gösterirlerdi, sebebi hikmeti ise olurda kâğıda insanlara faydalı bir ilim, bir söz yazılabilir, birileri bundan faydalanır da bizimde katkımız olabilsin gibi zarif bir düşünceye sahip olmaları kitaba ve kâğıda nasıl bakılması gerektiğine örnek olabilecek hikmet pınarlarıdır.
Türk-İslam medeniyetinin temsilcileri olarak her alanda bilim, teknoloji, güzel sanatlar vb. her alanda takip eden değil takip edilen ülke pozisyonuna gelmediğimiz sürece bir şeyler şimdilik zor değişecek gibi görünüyor, lakin ümit var olmalı ve bu işin anahtarlarından birinin de ülkece bir kitap okuma seferberliğinin başlatılması gerektiği fikrindeyim.
Ülkemizde peş peşe yapılan kütüphanelerin, okuma evlerinin bu umudu yeşertecek birer güç olduğunu görüyor ve aynı nispette mutlu oluyorum.
Kitapların hayatımızda daha değerli olacağı bir gelecek hayali ile keyifli okumalar diliyorum.