Koçlukta Yaklaşımlar – Gestalt Yaklaşımı

Yeşim Çim 526 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Herkese merhabalar sevgili okuyucularım.

Bu ayki Koçluk mesleğinde kullandığımız yaklaşımlardan Gestalt Yaklaşımı ve Koçluk mesleğinin bu yaklaşımdan almış olduğu bakış açılarını anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle diğer yazılarımda da yazdığım gibi Gestalt Yaklaşımı ve gelişimi ile başlayalım.

1940’lı yıllarda Fritz Perls ve Paul Goodman tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Bu yaklaşım başlarda adı konusunda bir çok belirsizlikler yaşamıştır, bir çok bilim insanı ile bu yaklaşımın adı Gestalt adını almıştır. Koffka, Kohler ve Wertheimer gibi psikologların yaptıkları algı ve bütüncü bakış açısıyla benimsenmiş bir yaklaşım olması bu yaklaşımı özel kılmıştır. Bir çok yaklaşım gibi bu yaklaşım da kendi varoluşuna, özellikle zaman dışı olan pek çok yaklaşımdan etkilenmiş ancak kendi tekniğini korumasına engel olmamıştır. Temel amaç “Bütün parçaların toplamından daha fazla ve daha farklıdır” ifadesi en keskin önermedir. Hem alan yaklaşımın da hem de sistem Yaklaşımı için popüler bir önerme diyebiliriz. Gestalt Yaklaşımı’nda algı kavramının çokça kullanıldığı görülmektedir. Ve yine bu yaklaşıma göre insanlar sadece ilgilerini çeken şeyleri algılarlar ve ilgilerini çeken şeyleri bir bütün olarak anlamdırarak Gestalt oluştururlar. Tüm dünyada ilgi ile takip edilen bir yaklaşım olduğunu da söylemeliyiz.

Ülkemizde de 2000 yılında Ankara da kurulmuş Gestalt Terapi Derneği de bu konuda eğitimler vermeye devam etmektedir.

Temel Bakış Açıları

  1. Varoluşçu Yaklaşım
  2. Fenomenolojik Bakış açısı
  3. Bütüncül Bakış açısı

Temel Kavramlar

  1. Kim ve nasıl biri olduğunun göstergesi farkında olmaktır.
  2. Farkındalık bir yaşam şeklidir.
  3. Yaşamın amacı yaşamaktır.
  4. Farkındalik aydınlığa çıkılan bir güneş ışığıdı.
  5. Farkındalik an içinde an da ortaya çıkar.
  6. İçsel yaşantıyı fark etme.
  7. Duyguların farkına varma.
  8. Değer yargılarının farkına varma.
  9. Uzlaşma alanının farkında olma.

Buradaki liste tabi ki çok uzayabilir. Kalemim döndüğünce bunları yazıyorum. Çünkü bu yazdığım her bir madde tam da Koçluk mesleğinde bizimde kullandığımız Gestaltdan aldığımız yöntemlerimizi anlatıyor. Bir daha yazalım ki, tabi ki terapi yapmadığımız gibi bizler geçmiş ile ilgili bir duruma değil, tam ve bütün klinik olmayan bireyler ile çalışıyoruz

Koçlukta Gestalt

Koçlukta en büyük kazanımlar arasında bütünlüğü ve tatmini elde etmek ve bilinçli bir farkındalık ile kişinin değişim sürecinde kendini algısal olarak keşfetmesi amaçlarımız ve dahi bu noktada yol arkadaşlığı yapmamızdır. Çünkü kişiyi biz Koçlar da tıpkı Gestalt gibi bölünmez bir bütün olarak görürüz. Varoluşun çok yonlulugu ve yaratıcı uyum tamda bu bütünu açıklayan kelimeler olabilir. Koçlar olarak an odaklı çalışırız. Şu an ne oluyor? Burada ve şimdi ile calisir ve kişinin enerjisi ile onu fark etmeye calisiriz. Olması gereken, olmuş bitmiş ya da tavsiye odakli değil.

Kalemim döndüğünce Gestalt ile Koçluğun bağlantılı olan yerlerini yazdım. Eğer okumadıysanız önceki yazılarımda da diğer psikolojik Yaklaşımlar ile Koçluk bağlantılarını okuyup sayfamın daha da çok bireye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Sevgiler.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Yeşim Çim
Bağlantılar:
Koç
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version