Logoterapi

Halil Akın Kalkan 505 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Logoterapi Nedir?

Logoterapi (logoterapi), zaman zaman herkesin başına gelen karamsarlık, umutsuzluk, kaygı ve birbirlerinden uzaklaşanlara hayatta anlam ve keyif katmayı amaçlayan bir terapidir.

Bu popüler olarak Viktor Frankl tarafından geliştirilen bir teoridir. Logoterapi anlam yoluyla terapi anlamına gelir ve danışanın hayatındaki gizli anlam ve ifadelerin farkına varmasına yardımcı olmayı amaçlar. Genel olarak birey merkezli bir yaklaşım olarak düşünülebilir. Sigmund Freud’un önerdiği psikanaliz tanımı ve Adler’in önerdiği bireysel psikoloji Viktor Frankl için yeterli değildi, bunun çalışmasıyla psikolojik durumların genel yapısını ve terapide hedef oluşturma sürecini inceledi. Bunu yaparken insanı tedavinin merkezine koyar.

Logoterapi Düşüncesi

Logoterapi kavramı, “güçsüzlüğün insanın gücünü artıran en temel unsur olduğu” görüşüne kısmen katılmakta ve ayrıca yaşamda anlam arayışının insanları daha fazla motive edebileceğine inanmaktadır. Zorluklar ve sorunlarla karşılaştığımızda her türlü kafa karıştırıcı düşünce bombardımanına maruz kalıyoruz.Bu kafa karışıklığından kurtulmak için insanın kendine bazı sorular sorması gerekiyor. Logoterapi aydınlatıcı bir iç diyalog yaratır ve yaşamlarımızın güçlü yanlarından yararlanarak güven duygusunu ve bazı şeylerin değişmesi gerektiğine dair farkındalığı teşvik eder.

Logoterapinin Temelleri Nelerdir?

Logoterapi, Yunanca terapist anlamına gelen kelimeden gelmektedir. İnsan doğasının hayatta amaç arayışıyla motive edildiği ve logoterapinin insanların hayatta anlam arayışı olduğu inancına dayanmaktadır. Bu terapinin hayatınıza anlam katabileceği birçok farklı basit yol vardır. Logoterapinin temelleri ile ilgili olarak Viktor Frankl, II. Dünya Savaşı sırasında logoterapinin gelişimini etkileyen bir Nazi koleksiyon konteynerinde vakit geçirdi ve görev süresi boyunca gözlem yoluyla deneyim kazandı. Buradan logoterapinin kökeni belirlenmiş, çeşitli çalışmalar yapılmış ve günümüze kadar devam eden bir konu haline gelmiştir.

Logoterapi yoluyla anlam nasıl bulunur? Logoterapi hayata bakış açısı, hayatınızdaki amaca, amaca veya anlama ulaşmanızı sağlar ve bunu başarmak için 4 yöntem kullanır. Logoterapi yoluyla anlam bulmanın 4 farklı yolu: Kaçınılmaz acıyı kabul et birini sevmek Bir iş oluşturarak bazı görevleri tamamlayın bir şeyi tam olarak deneyimlemek

Logoterapi Nasıl Kullanılır?

Logoterapinin nasıl uygulanacağına ilişkin bazı logoterapi teknikleri 3 ana başlık altında incelenmiştir. Bunlar düşüncenin odağını değiştirmek, çelişkili niyetler ve Sokratik diyalogdur. Düşüncelerin odağını değiştirme aşamasında, kişi belirli bir konuya veya hedefe ulaşmaya aşırı odaklandığında, odak noktasını başka bir yöne kaydırarak veya dikkatini dağıtarak, kendisi yerine başkalarını düşünerek bütünleşmeye çalışabilir. Paradoksal niyetler en çok korktuğunuz şeyi istemeyi içerir. Anksiyete bozuklukları veya fobileri olan insanlar için korku felç edici olabilir, ancak alaycılık ve mizah kullanımı yoluyla çok kaygılı hale gelebilir ve korktukları şeyi isteyebilirler. Bu sayede niyetlerindeki korku tamamen ortadan kalktığı gibi, korkunun yol açtığı kaygı sorunları da ortadan kalkmış olur. Diğer şeylerin yanı sıra Sokratik diyalog, logoterapistin bireyin kendi sözlerini bir kendini keşfetme yöntemi olarak kullandığı bir tekniktir. Bu süreçte insanlar cevapların kendi içlerinde bulunduğunu, üzerinde düşünülmeyi ve keşfedilmeyi beklediklerini fark ederler.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version