E-postaların çınladığı, bildirimlerin durmaksızın geldiği ve yapılacaklar listesinin uzayıp gittiği bir dünyada, bizi durmaya, nefes almaya ve şimdiye davet eden güçlü ama sade bir pratik var: mindfulness, yani bilinçli farkındalık.
Peki, Nedir Bu Mindfulness Yani Bilinçli Farkındalık Hali?
Mindfulness, yani bilinçli farkındalık; anda olma, o anı yargılamadan, dikkatle ve kabulle yaşama halidir. Bu pratik, dikkatimizi geçmişin pişmanlıklarından ya da geleceğin kaygılarından çekip şimdiye getirir. Zihnimiz ne kadar dağılırsa dağılsın, tekrar tekrar bu ana dönmeyi hatırlatır. Nefese odaklanmak, yavaşça yürümek, bir lokmayı fark ederek yemek gibi basit günlük eylemlerle mindfulness’ı yaşamımıza dahil edebiliriz.
Mindfulness bizi yavaşlamaya ve niyetle yaşamaya davet eder. Günün koşuşturması içinde kolayca silinip gidebilen hayatın basit anlarını fark etmenizi sağlar. Bunu sadece bir wellness trendi ya da meditasyon çevrelerinde dolaşan moda bir sözcük olarak düşünmeyin. Bu dış dünyanın karmaşası içinde içsel bir durak meydana getirmek gibidir: farkında, huzurlu ve uyanık kalabilme sanatı olarak düşünebilirsiniz.
Düşünceler zihninize mecburen gelecektir. Dikkatinizin dağıldığını fark ettiğinizde, onu nazikçe şimdiye döndürebilirsiniz. Bu aynı gökyüzünde süzülen bulutları izlemek gibidir. Onları değiştirmeye ya da kovalamaya çalışmazsınız. Sadece geçici olduklarını bilerek, merakla ve şefkatle izlersiniz. Pes etmeden, defalarca bu pratikleri yapmak tıpkı bir kası güçlendirmek gibi, farkındalığınızı, sabrınızı ve varlığınızı geliştirecektir.
Günlük yaşantınıza mindfulness’ı dahil ettiğiniz zaman;
- Stres ve kaygınız azalır
- Odaklanmanız artar
- Duygusal zekanız gelişir
- Bağışıklık sisteminiz güçlenir
- Kendinize ve başkalarına karşı şefkatiniz artar
Mindfulness pratiklerine aşağıdaki basit uygulamalarla kolayca başlayabilirsiniz.
- Nefese Odaklanma
Sadece birkaç dakikanızı nefesinize odaklanarak geçirin. Yavaşça alın… yavaşça verin. Her nefes, sizi şu ana demirler. - Beden Taraması
Dikkatinizi yavaş yavaş bedeninizin farklı bölgelerine yönlendirin. Gerginlik ya da duyumları değiştirmeye çalışmadan, sadece gözlemleyerek fark edin. - Farkındalıkla Yemek Yeme
Günde en az bir öğünü dikkat dağıtan şeyler olmadan yiyin. Her lokmayı hissedin. Sanki hayatınızda ilk kez yemek yiyormuşsunuz gibi tatları, dokuları, kokuyu fark edin. - Farkındalıkla Yürüyüş
Yürürken ayaklarınızın yere temasını hissedin. Adımlarınızın ritmini, etrafınızdaki sesleri, havanın cildinize temasını fark edin. - Dijital Mindfulness
Telefonunuzdan bilinçli molalar verin. Sınırlar koyun. Ekranlarda kaybolmayın, anda ve orada olun.
Nörobilim, sadece sekiz haftalık düzenli mindfulness pratiğinin beyninizdeki gri maddeyi artırabildiğini ve bu sayede özellikle hafıza, empati ve duygusal düzenleme alanlarında artış olduğunu gözlemlemiştir.
Unutmayın, çoğu zaman neşeyi, huzuru ve farkındalığı erteliyoruz. Ama hayat bir varış noktası değildir. Hayat şimdi, bu anda yaşanıyor. Mindfulness, hayatınıza bir şey eklemez. Aksine, zaten orada olanları görmenizi sağlar.
O yüzden bir nefes alın. Buradasınız ve bu size yeter.