Mutluluk Nedir?
Mutluluk, bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, olarak tanımlanmakta olup, şimdiye dek sayısız değişik tanımları yapılmış görece ve göreli bir kavramdır. Kimileri mutluluğu maddi alanda, kimileri manevi alanda, kimileri ise hem maddi hem manevi alanda edinilebilecek bir ruhsal hal olarak ele almışlardır. İnsanlar yüzyıllardır mutluluğun kaynağına bulmak için sorular sordular. Her düşünürün çeşitli cevapları oldu. Bu çeşitlilikten anlaşılacağı üzere mutlu olmanın matematik veya fen bilimlerinde olduğu gibi bir neden sonuç ilişkisi tam olarak kurulamaz. İnsanların olayları anlama, yorumlama ve verdiği tepkiler farklılaştıkça neden de değişir sonuçta değişir.
Mutluluk her yerde ve herkes tarafından sağlanamayan bir iksir. Mutlu olmak için insanlar bu iksiri kendinde harmanlamalı tadını tuzunu kendinden katarak anlamlı bir bütün oluşturmalıdır. Dıştan kaynaklı gelebilecek mutluluklar kısa süre ve geçici olabilir. Bir demet çiçek sizi ilk alındığında mutlu edebilir ama bir gün o çiçekler solacak ve gidecek ve unutacaksınız aynı o anda kazanılan anlık ve geçici mutluluk gibi. Çiçeği başkasından beklemeden mutlu olabilmek için hem kendimize almalıyız hem de içimizde yeşertmeliyiz.
Mutluluğu bir erdem olarak gören ve dinginliğe ulaşmak için birçok toplum yöntemler geliştirmişler. En bilinenlerinde biri Doğu Asya toplumları tarafından mutluluğu arama ve keşfetmek adına geliştirdikleri yöntemler var. Geliştirdikleri yöntemlerde mutluluk erdemine ulaşmak için kendine dönüş ve kendini dinlemekle başladığı vurgular. Bedeninde neler oluyor olduğunun farkına varmak, ona sahip çıkmak ve kontrol edebilmek. Zihninde geçen düşünceler ne kadar nötr. Zihne giren düşünceleri değerlendir ve terazinde tart ve arındırılmış bir düşünce sistemi kurup ona sahip çıkmalısın. Günümüzde bu yöntemlerin batı toplumları harmanlayıp yoğurmasıyla mindfulness geliştirildi. Mindfulness bilinçli yargısızlık olarak çeviri yapılabilir.
Mutluluğun bulmakta bir diğer görev bedenimize ait. Bedenimiz bazı hormonlar üreterek vücut için gerekli olan kimyasalı sağlamış olur. Bu kimyasallardan seretonin; en çok bilinen hormandur ruh halimizi ve uyku düzenimize katkı sağlayarak mutlu olmamıza katkı sağlar. Depomanin; beyinde ve vücutta birçok görevi olmasına dengede olması son derece önemlidir. Bu fonksiyonlar; hareket, hafıza, dikkat ve öğrenme fonksiyonu, davranış, uyku ve duygu durumu olarak sıralanabilir. Oksitonin; aşk, mutluk ve sevgi hormonu olarak ta bilinir. Oksitosin hormonu, vücutta sevilme, dokunma ve sarılma ile artan bir hormon çeşididir. Mutluluk ve aşkın sembolü oksitosin, kadın ve erkek arasında hoşlanma, aşk gibi güzel duyguların sonucunda salgılanır ve mutluluk hissi verir. Endorfin; ağrı kesici bir özelliğe sahiptir. Acı veya ağrı durumunda vücutta salgılanmaya başlar. Endorfin, vücudun kendi kendini iyileştirme sistemidir. Acıyı hafifleterek rahatlama hissi oluşturur. Yürüyüş, koşu, egzersiz gibi fiziksel hareketler hormonun vücuttaki seviyesini arttırır. Fiziksel aktivitelerin yanında olumlu düşüncelerde bulunmak, stresten ve olumsuz düşüncelerden uzak durmak, sağlıklı bir yaşam sürmek endorfin hormonunun seviyesini dengede tutar.
Hormonlar dengede olduğu ve salgılanmaya devam ettikçe mutlu olmayı bedenimiz kendi başına başarabilir. Hormonların sağlıklı ve dengede salgılanmaya devam etmesi için duygularımızı düşüncelerimizi ve davranışlarımızı kontrol edebiliyor olmamız gerekli. Hormonların devamlı ve dengede kalabilmesi için açık havada vakit geçirmek bu açık alanlarda yapılabilecek düzenli yürüyüşler, çeşitli aktiviteler, yeni yerler keşfetmek, keşfedilen yerlerde anın tadını çıkarabilmek. Kapalı alanlarda sürekli kalmak ve toplu taşıma araçlarını sürekli kullanmak stres seviyesini yukarı çekebilmektedir. Sanatsal ve yaratıcı faaliyetlerden herhangi biriyle uğraşmak. Herkesin yaratıcı ve sanatsal yönü bulunmaktadır. Bu yönü keşfetmek ve onu kullanmak bu faaliyetleri yürütürken mükemmeli değil sadece gevşeme ve günlük yaşam koşturmasından kendimizi bir adım dahi olsa geri çekebilmektir. Düzenli bir beslenme ve kaliteli bir uyku zihninizi toplamanızda size yardımcı olabilecek bir diğer yardımcı kaynaklardır. Tüm bunlar bedeninize streste değilsin, telaşlanmana gerek yok ve her şey yolunda mesajını verir.
Mutluluk insandan insana beklentisini sonucu değişir. Mutluluğa ulaşmanın bundan dolayı bir formüle olamamaktadır. Her insan özeldir. Kimisi bir parça öpücükten mutluluk duyar kimisi bir parça gülümsemeden kimileri için maddi değerler onu mutlu edebilir. Başka insanların mutluluk formüllerini herkes için işe yaramaması da bundadır. Mutlu olmak çaba ister kısa yoldan mutlu olunamaz. Tekrar tekrar denedikten sonra mutluluğa ulaşabilirsin. Nasıl mutsuz olman için dünyada birçok olumsuzu yaşantılarını derleyip topluyoruz ve sürekli onları hatıramızda tutup unutmaya izin vermiyorsak. İyi olan her şeyi görüp farkında olmak ve bunun için nerede bulabilirim diye aramak gerekmektedir.
Ünlü bir Çin atasözü der ki; insan çok geçmişteki pişmanlıklarına takılı kalırsa depresyona, gelecekte olacak olan durumları düşünmek ve onları karşı endişe geliştirirse kaygıya neden olur. Eğer mutlu olmak istiyorsan şimdiki anda kalmalısın mutluluk ancak anı yaşamakla elde edebilirsin.
‘Asıl soru mutlu olan bedenimiz mi yoksa zihnimiz mi?’